Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Περί Αναπτυξιακού Οργανισμού τοποθετήθηκε η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης

Στο θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στα όσα ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε με δελτίο Τύπου της η δημοτική αρχή.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος τονίζει για ποιους λόγους επιλέχθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική».

Αναλυτικά:

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται και γράφονται πολλές ανακρίβειες για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, παραθέτουμε τα αληθινά γεγονότα:

Στην ανακοίνωση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, γίνεται λόγος για απευθείας ανάθεση. Αυτό είναι ψευδές. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις – με απλά λόγια συμφωνίες συνεργασίας- ανάμεσα σε φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπονται ρητά ως δυνατότητα τόσο στο ελληνικό όσο και στο ενωσιακό δίκαιο. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική» είναι εκ του νόμου αναθέτουσα αρχή και μπορεί να συμβάλλεται με άλλες αναθέτουσες αρχές, όπως και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμβάσεων. Συνεπώς, η ανάθεση αφορά ιδιώτες και όχι Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, οι οποίοι διέπονται από το καθεστώς του δημοσίου, δηλαδή ακολουθούν τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων, τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια στην οποία υποχρεώνεται ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια. 

Γιατί επιλέχθηκε για αυτό η Μητροπολιτική Αττική;

Πρόκειται για έναν σύγχρονο Αναπτυξιακό Οργανισμό, με μετόχους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ φορείς του Δημοσίου και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμο Αθηναίων με εκπρόσωπο τον Δήμαρχο Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη. Ο Οργανισμός έχει διαχειριστική επάρκεια και τεχνική επάρκεια, με διευθυντή της τεχνικής της υπηρεσίας στέλεχος σε διευθυντικές θέσεις της Περιφέρειας Αττικής για πάνω από τριάντα χρόνια, με τεράστια εμπειρία σε σημαντικά και τεράστια έργα και μελέτες. Η αντιπολίτευση λοιπόν και πάλι ψεύδεται, διότι η νομική κατάρτιση του επικεφαλής της, επιτρέπει να αναζητήσει τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, όπου εκεί θα είχε ενημερωθεί σωστά και για τους μετόχους και για την στελέχωση του Οργανισμού. Μια απλά αναζήτηση στο Διαύγεια θα ήταν αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος ότι ένας νέος φορέας, όπως ο συγκεκριμένος Αναπτυξιακός Οργανισμός που μετρά λίγους μήνες ζωής δεν έχει κάνει λίγα για αυτό το μικρό διάστημα. Ήδη, με προγραμματική σύμβαση με την Διαχειριστική Αρχή Αττικής ωριμάζει μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, προϋπολογισμού άνω των 70 εκατ. ευρώ, σχετική με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε η υλοποίηση μελέτης Δημιουργίας Κόμβων στον οδικό άξονα Βάρκιζα – Σούνιο ύψους 2 εκατ. ευρώ.   Όλα αυτά λοιπόν είναι γνωστά, απλά, η αντιπολίτευση, όπως πάντα θυσιάζει την αλήθεια  στο βωμό της παραπληροφόρησης και της κατασυκοφάντησης. 

Γιατί επιλέχθηκε η Μητροπολιτική Αττική;

Μα, το μεγαλύτερο βάρος της «ευθύνης» το φέρει η αντιπολίτευση, η οποία έβαλε μύρια εμπόδια στην σύσταση του δικού μας Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος αν ήταν έτοιμος, θα μπορούσε να είχε ασφαλώς αναλάβει ο ίδιος την υλοποίηση της προκείμενης μελέτης. Θεωρεί ο κ. Λαμπάκης εξυπνότερο ή ικανότερο τον εαυτό του από τον κ. Πατούλη, τον κ. Μπακογιάννη και δεκάδες άλλους δημάρχους και περιφερειάρχες που έσπευσαν να αξιοποιήσουν αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο και σύστησαν αναπτυξιακούς οργανισμούς; Προφανώς και όχι, απλά ο πρώην δήμαρχος δεν θέλει να γίνει τίποτα στην πόλη μας και την περιοχή μας.

Γιατί δεν ανατέθηκε η περιβόητη μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης;

Γιατί η ίδια η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το υπ’αριθμ. Πρωτ. 41158/28-12-2021 έγγραφό της βεβαίωσε την αδυναμία εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών τεχνικής υποστήριξης – ωρίμανσης, λόγω του μεγέθους, των πιθανών απαιτήσεων χρηματοδότησης, του αντικειμένου, καθώς και του φόρτου εργασίας.

Πώς δικαιολογείται το ποσό των 200.000€ για την εκπόνηση των μελετών;

Η σύμβαση αφορά στην τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση του έργου: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ». Το έργο αφορά μια εμβληματική, ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη διαμόρφωση χώρων θεάτρου/μουσικής σκηνής στο παραλιακό μέτωπο με τη σύνδεση αυτών με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένους. Ειδικότερα περιλαμβάνει την Αποθήκη Νο 5, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τη Ζαρίφειο Ακαδημία (συγκεκριμένα τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Κωλλέτη, Σωκ. Οικονόμου, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της Λεωφόρου Δημοκρατίας), τη διαμόρφωση του νέου υπαίθριου θεάτρου στο Πάρκο Προσκόπων, την αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Υπό τις ισχύουσες συνθήκες η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αντιστοιχεί στο ποσό του 1.200.000€ (πλέον ΦΠΑ). Η προγραμματική σύμβαση με τη Μητροπολιτική Αττική  προβλέπει το ποσό των 200.000€ (πλέον ΦΠΑ) εξοικονομώντας στα ταμεία του δήμου 1.000.000€.

Γιατί ο δήμαρχος επέλεξε αυτήν την εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αλεξανδρούπολης;

Το παραπάνω ερώτημα έχει ξεκάθαρη απάντηση. Οι επιλογές δεν ήταν πολιτικές επιλογές. Πολιτικές επιλογές, συναλλαγές και νταραβέρια για έμμισθες θέσεις και νομή εξουσίας δεν χαρακτηρίζουν αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος κράτησε τη θέση του προέδρου για το κύρος του θεσμού, όπως έπραξαν και οι δήμαρχοι Σουφλίου και Σαμοθράκης τις θέσεις των Αντιπροέδρων, προφανώς αμισθί, σε αντίθεση με κάποιο στέλεχος, το οποίο θα απαιτούσε αμοιβή. Επελέγησαν δύο μηχανικοί, ένας νομικός, ο πρόεδρος της πόλης μας και τέλος σε ρόλο τεχνοκρατικό, ένα στέλεχος που συνέδραμε μέχρι σήμερα τον Δήμο μας σε όλην αυτήν την διαδικασία και έχει εμπειρία από τουλάχιστον ακόμη πέντε αντίστοιχους οργανισμούς σαν τον δικό μας για λογαριασμό δεκαπέντε δήμων σε όλην την Ελλάδα.  Να σημειωθεί δε, ότι με αλλεπάλληλες επιστολές του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησε να τοποθετήσουν κι εκείνοι μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η απάντηση είναι πάντα μια διαχρονική άρνηση. Και ίσως σε αυτό το σημείο να μην ψεύδεται ο κ. Λαμπάκης και οι νέοι του συνεργάτες. Γιατί προφανώς δεν κατανοούν – γιατί μια ζωή κινήθηκαν αντίστροφα- την πίστη του δημάρχου στην τεχνοκρατική αντίληψη, την αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια σε αντίθεση με τον δικό τους παλαιοκομματισμό, τη συναλλαγή και το νταραβέρι. 

Τέλος, στη συνωμοσία και τις εμμονές, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είμαστε στην εποχή του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Ας αναζητήσει ο πρώην δήμαρχος και οι νέοι τους συνεργάτες αν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στην Μητροπολιτική Αττική και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπως δήθεν υπαινίσσονται. Όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει ο συγκεκριμένος Αναπτυξιακός Οργανισμός, όπως και όλοι οι τέτοιου είδους Οργανισμοί, είναι αναρτημένες σε δημόσια θέα.  Δεν γνωρίζει ο κ. Λαμπάκης ότι και αυτές του οι αναφορές είναι παντελώς ψευδείς; Ασφαλώς και το γνωρίζει, απλά κινείται με τη συνήθεια της σουπιάς. Έρποντας, αφήνοντας πίσω του μελάνι…….

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη