Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Περιμένουν ακόμη τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί των Μουσικών Σχολείων – 5 οργανικά κενά στην Αλεξανδρούπολη

Tον διορισμό τους περιμένουν ακόμα οι εκπαιδευτικοί ΤΕ 16 μουσικών ειδικοτήτων της προκήρυξης 1ΓΤ/2020, καθώς δεν έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα οι οριστικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχώσουν μουσικά σχολεία των νησιών και της παραμεθορίου. Όπως καταγγέλλουν «πέρασαν δύο μήνες από τότε που οι καθηγητές ΠΕ79 μουσικών ειδικοτήτων προσελήφθησαν και ανέλαβαν υπηρεσία στα Μουσικά Σχολεία της επιλογής τους (ΦΕΚ 1817/10.08.2021 – Τεύχος Γ) και πάνω από ένας μήνας που τα σχολεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, κι όμως οι εκπαιδευτικοί ΤΕ16 των μουσικών ειδικοτήτων της προκήρυξης 1ΓΤ/2020 περιμένουμε ακόμη (ημερομηνία δημοσίευσης των προσωρινών πινάκων 4.9.2020) την έκδοση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ ( στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου), ώστε να στελεχώσουμε κατά βάση Μουσικά Σχολεία των νησιών και της παραμεθορίου».

Όπως ενδεικτικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί «στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν καλύφθηκε κανένα από τα 8 οργανικά κενά στον 1ο γύρο διορισμών, στο Μουσικό Σχολείο Χανίων έμειναν 12 οργανικά κενά και αντίστοιχα σε πόλεις όπως στην Αλεξανδρούπολη έμειναν 5 κενά, στην Άρτα 6 κενά κ.α. Συνολικά παραμένουν κενές 91 οργανικές θέσεις μουσικών ειδικοτήτων που σύμφωνα με το ΦΕΚ 3204/22.06.21- Τεύχος Β, πρόκειται να στελεχωθούν με μόνιμους διορισμούς μουσικών από τον κλάδο ΤΕ16, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος Νόμος 3475/06 – Άρθρο 20: “Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΤΕ16 δύνανται, εάν μετά το διορισμό των υποψηφίων του κλάδου ΠΕ 16.01 [ΠΕ 79], παραμένουν κενές θέσεις, να διορίζονται ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε μουσικά σχολεία για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής ειδίκευσης και την άσκηση στα εργαστήρια”».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι «τα λειτουργικά κενά στα συγκεκριμένα σχολεία είναι πολλαπλάσια και η υποστελέχωσή τους δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και εγείρει ηθικά και νομικά ζητήματα απέναντι στους μαθητές μας». Και τονίζουν ότι «Παρότι λοιπόν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των υπολοίπων εκπαιδευτικών όπως εξήγγειλε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η κ. Υπουργός, και έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, και ενώ έχει προηγηθεί και κατατεθεί έγγραφη καταγγελία από μέρους μας στο ΑΣΕΠ (από 8.9.2021), που ζητάει την επίσπευση της έκδοσης των πινάκων, το ΑΣΕΠ δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, όπως επίσης δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για την επίλυση του ζητήματός μας ούτε και για το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει στην περίπτωσή μας.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την επαγγελματική και οικογενειακή μας ανασφάλεια, μια και δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε το μέλλον μας. Οι περισσότεροι από εμάς πλαισιώνουμε τα Μουσικά Σχολεία σαν αναπληρωτές για δύο δεκαετίες, ως επί τω πλείστον μακριά από το σπίτι μας, έχουμε παιδιά, περισσότερες υποχρεώσεις και λιγότερες αντοχές. Το σπουδαιότερο δε είναι ότι δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία από το Υπουργείο να διεκδικήσουμε τον μόνιμο διορισμό μας σε προγενέστερους διαγωνισμούς, καθώς επίσης είμαστε ο μόνος κλάδος των εκπαιδευτικών που έμεινε εκτός προσλήψεων του 30μηνου από το 2008 (μέχρι το 2015 που ήταν σε ισχύ ο νόμος). Αυτή η αντιμετώπιση και ειδικά στις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε (Covid-19, έλλειψη στέγης, εργασιακή ανασφάλεια), σε ανθρώπους που τόσα χρόνια προσέφεραν με αυταπάρνηση, ζήλο, πολλές προσωπικές θυσίες και αγάπη για τη μουσική εκπαίδευση και συνέβαλαν στο να διαθέτει σήμερα η χώρα μας 50 πρότυπα Μουσικά Σχολεία είναι άδικη αλλά ταυτόχρονα θέτει ζητήματα ισονομίας και ισότητας. Σε συνδυασμό μάλιστα με καταγγελίες για διάθεση των οργανικών μας θέσεων από δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε αναπληρωτές γενικής παιδείας (π.χ. Λασίθι), αυτές οι ενέργειες καθίστανται ύποπτες και παράνομες».

Οι εκπαιδευτικοί μουσικής των Μουσικών σχολείων της επικράτειας κλάδου ΤΕ16 ζητούν:

α) άμεση δημοσιοποίηση των τελικών πινάκων από το ΑΣΕΠ
β) να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας στους διορισμούς των εκπαιδευτικών μουσικής ΤΕ16 με σαφές χρονοδιάγραμμα (και να μην προβεί σε καμιά παράνομη πρόσληψη-κάλυψη των 91 οργανικών κενών που σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ προορίζονται γι αυτούς
γ) να προχωρήσει στις προσλήψεις αναπληρωτών ΤΕ16 στα πολυάριθμα κενά των Μουσικών Σχολείων της χώρας, αφού μάλιστα έχει και εξασφαλισμένο ΕΣΠΑ που αφορά την μισθοδοσία τους.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη