Ένα έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, αυτό της προστασίας και ανάδειξης του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στο βόρειο Έβρο, παίρνει σάρκα και οστά με την απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου να διαθέσει για την υλοποίησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού πόρους ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, θα κατασκευαστεί στο σημείο ένα κλειστό θολωτό κέλυφος προστασίας του ταφικού τύμβου, μέσα στο οποίο θα οργανωθεί εκθεσιακός χώρος 2.150 τετραγωνικών μέτρων.
Εκεί θα εκτεθούν όλα τα κινητά και ακίνητα ευρήματα του ταφικού τύμβου, αφού πρώτα συντηρηθούν και πλαισιωθούν από το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό όπως φυλλάδια, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες κτλ.
Θα κατασκευαστούν επίσης χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όπως εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και χώροι υγιεινής, καθώς επίσης χώρος στάθμευσης οχημάτων δυναμικότητας 50 αυτοκινήτων και 4 λεωφορείων.
Το συνολικό εμβαδό των κλειστών χώρων που θα κατασκευαστούν θα φτάνει τα 2.650 τετραγωνικά μέτρα.
Το έργο προβλέπει, τέλος, όλες τις απαραίτητες εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης και την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής ημερίδας.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο που θα προστατεύει τα ευρήματα του ταφικού τύμβου, θα αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής και θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών.
Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για τη χρηματοδότηση, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
Με το πέρας της τηλεδιάσκεψης η κυρία Μενδώνη δήλωσε:
«Όπως η Ημαθία, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας, εντάχθηκε στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας, με μια πάρα πολύ μεγάλη δυναμική, ανάλογη δυναμική μπορεί να αποκτήσει, η περιοχή του Έβρου ειδικότερα του βόρειου Έβρου – εξαιτίας του συγκεκριμένου ευρήματος, στη Δοξιπάρα. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν προσπάθειες οι οποίες όμως δεν έφταναν στο αποτέλεσμα που θέλαμε. Σ’ αυτό φτάσαμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο με τον οποίο συνεργαζόμαστε συστηματικά και αποτελεσματικά. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα διότι η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναδεικνύει ένα μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό εύρημα. Με τον τρόπο αυτό εντάσσεται η περιοχή στον πολιτιστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, πολλώ μάλλον αν σκεφτούμε ότι αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και στις γειτονικές περιοχές. Επιπλέον, η ένταξη αυτή, που προϋποθέτει την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, τοποθετούν την περιοχή του βόρειου Έβρου και ιδιαίτερα της Ορεστιάδας, στον αναπτυξιακό χάρτη. Όταν μιλάμε για τον Έβρο, το άκρον της πατρίδας μας, η σημερινή ένταξη του έργου της Δοξιπάρας μας κάνει να αισθανόμαστε και συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά γιατί αποδίδουμε ένα χρέος που έχουμε στη συγκεκριμένη περιοχή και στους κατοίκους της».
Ο κ. Μέτιος, από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί βασικό στόχο της Διοίκησής μας.
Για αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, η οποία έχει βαθιά γνώση της ιστορίας και των μνημείων της περιοχής μας.
Η δημιουργία ενός μουσείου που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει τα ευρήματα του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης αποτελούσε για χρόνια όνειρο όσων συνέβαλαν στην αποκάλυψη του μνημείου αλλά και προσδοκία των κατοίκων του βορείου Έβρου.
Με τη χρηματοδότησή μας σήμερα αυτό θα γίνει πραγματικότητα και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην ανάδειξη του βόρειου Έβρου ως τουριστικού προορισμού».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Μνημείων κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κυρία Δόμνα Τερζοπούλου και ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις έρευνες στον ταφικό τύμβο, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έβρου κ. Βασίλης Γαλάνης και κ. Βασίλης Δελησταμάτης και η Εκτελεστική Γραμματέας κυρία Ζωή Κοσμίδου.