Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Περιφέρεια ΑΜΘ: Τέσσερα έργα ύψους 6,97 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ανακύκλωσης οργανικών υλικών

Τη λεγόμενη “κομποστοποίηση” βάζει σε εφαρμογή η Περιφέρεια ΑΜΘ με τέσσερα έργα ύψους 6,97 εκατ. ευρώ στους Δήμους Παγγαίου, Αβδήρων, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.

Μέσα από ανάρτηση του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος έκανε γνωστά τα έργα που ετοιμάζει η Περιφέρεια μέσα από το Πρόγραμμα Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για να προωθήσει τη διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης οργανικών υλικών. Στη σύσκεψη με τον κ.Μέτιο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Διαθέτουμε πόρους ύψους 6,97 εκατ. € από το Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους Δήμους Παγγαίου, Αβδήρων, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης για να προωθήσουμε τη διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης οργανικών υλικών, τη λεγόμενη “κομποστοποίηση”.

Το ποσό αυτό αφορά σε 4 επιμέρους έργα:

3,2 εκ. € στο Δήμο Παγγαίου για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο αγρόκτημα Μεσορόπης και την προμήθεια από το Δήμο ειδικών κάδων, απορριμματοφόρων και φορτηγού.

585.000 € στο Δήμο Αβδήρων για τη δημιουργία δημοτικού δικτύου καφέ κάδου (ο κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών υλικών – βιαποβλήτων) και την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

747.110 € στο Δήμο Καβάλας για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο αγρόκτημα Κρηνίδων.

2,4 εκ. € στους Δήμους Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης για την προμήθεια ειδικών απορριμματοφόρων, κάδων και σάκων. Σε όλους τους παραπάνω Δήμους θα γίνουν συνοδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρησιμότητα της κομποστοποίησης.

Τα θέματα αυτά συζητήσαμε σε σύσκεψη που συγκάλεσα στο γραφείο μου με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Στη σύσκεψη συζητήσαμε επίσης διεξοδικά 2 θέματα:

την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ο οποίος φτάνει στο τέλος της ζωής του, και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να πάψει να αποτελεί χώρο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις

και τη μεταβατική διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το κόστος των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν στους δύο ΧΥΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτό στη σύσκεψη οι κ. Τσέπελης και Γκαράνης μου ζήτησαν να αναλάβει η Περιφέρεια τη χρηματοδότησή του, αίτημα το οποίο αποδέχθηκα, με σκοπό το κόστος των παρεμβάσεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της Περιφέρειας μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Τάσος Παράσχου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη