Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Περιφέρεια ΑΜΘ: 2εκ. ευρώ για ζωοτροφές περιμένουν ακόμη τους δικαιούχους τους – Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι του Έβρου – Χωρίς τροφή τα ζώα τους

Η άμεση οικονομική ενίσχυση που έμεινε στα λόγια και κυρίως στα χαρτιά…και που τελικά μόνο «άμεση» δεν ήταν, αφού 10 μήνες σχεδόν μετά παραμένουν στο περίμενε…Οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι του Έβρου που ακόμη μετρούν πληγές, περιμένουν να εκταμιευτούν τα 2εκ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για την αγορά ζωοτροφών στην περιφέρεια ΑΜΘ

Οι κτηνοτρόφοι, οι άμεσα «χτυπημένοι» από την καταστροφή βρίσκονται, όπως λένε σε πλήρη απόγνωση. Παρά τις υποσχέσεις για ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, αφέθηκαν στην «μοίρα» τους με ελάχιστες ζωοτροφές σε έναν άνυδρο χειμώνα, που μείωσε κατά πολύ την βλάστηση, στην οποία θα μπορούσαν να τραφούν τα κοπάδια τους.

Παράλληλα η υπόσχεση ενίσχυσης της Περιφέρεια ΑΜΘ , ύψους 2εκ. ευρώ από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, έμεινε στα λόγια καθώς μέχρι σήμερα με διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως γραφειοκρατικής φύσεως δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για ζωοτροφές, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστα Δουνάκη.

Ένα από τα μετρά της κυβέρνησης για την “αποκατάσταση” του καμένου δάσους, είναι η πλήρης απαγόρευση της βόσκησης γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης, στερώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να σιτιστούν, μέσω της ελεγχόμενης βόσκησης τα εναπομείναντα κοπάδια στους καμένους δήμους.

Οι κτηνοτρόφοι που δεν βρίσκουν βοσκοτόπια για τα ζώα τους ανάμεσα στις καμένες εκτάσεις του Έβρου, χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές για να τα ταΐσουν ενώ δεν είναι και σε θέση να επενδύσουν περισσότερα χρήματα μετά τις ζημιές του περασμένου καλοκαιριού.

 Η φωτιά προκάλεσε ανυπολόγιστης αξίας οικολογικές καταστροφές σε δασικές και μη περιοχές, αλλά και στην φυτική βλάστηση, με αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν άμεσα στην προγενέστερη κατάσταση τα βοσκοτόπια και η ευρύτερη χλωρίδα, αφετέρου οι λίγες περιοχές που υπάρχουν ακόμη δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων λόγω μικρής ποσότητας χόρτου και κυρίως λόγω επικινδυνότητας από τον εναπομείναντα άνθρακα.

Ωστόσο η Περιφέρεια, μόλις πριν λίγες μέρες προσκάλεσε 10 εταιρείες της περιοχής να καταθέσουν τις προσφορές τους για αγορά ζωοτροφών και με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να γίνουν οι αναγκαίες προμήθειες, οι οποίες θα αφορούν στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας, με διαθέσιμο ποσό τα 2 εκατομμύρια ευρώ  καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Πέμπτη 04/07/2024.


Πάντως οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν αισιοδοξούν, ότι οι προμήθειες θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΚΚΕ «φέρνουν» την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου στην βουλή και απευθύνουν ερωτήματα στους αρμοδίους υπουργούς για το τι σκοπεύουν να κάνουν.

Και συγκεκριμένα ρωτούν:

Πότε θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι την ενίσχυση που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση;

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η αναγέννηση του δάσους, η οποία θα συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, για την οποία ήταν γνωστό το Εθνικό πάρκο Δαδιάς άλλα και η σίτιση (μέσω της ελεγχόμενης βόσκησης) των εναπομεινάντων κοπαδιών;

Ποια μέτρα θα παρθούν σήμερα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπερβοσκηθούν τα εναπομείναντα λιβάδια;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη