Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Περιφερειάρχης ΑΜΘ: «Υπάρχει αγωνία για το φορτίο του Αντόνοφ»

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-12 που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Η «άγνωστη άσπρη ουσία» που προβληματίζει τις Αρχές

Ο Μάριος Αποστολίδης, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή (16/07) αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Μάλιστα, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε ότι από τις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους κοινοτήτων του δήμου Παγγαίου

Με μήνυμα από το 112, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τους κατοίκους στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, προκειμένου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Αυτό ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή μετάβαση των αρχών στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email