Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περιφερειακή Σύνθεση: Δραματική η κατάσταση δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες στον ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου

Την περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου στον Δήμο Διδυμοτείχου επισκέφθηκε πρόσφατα κλιμάκιο της Περιφερειακής Σύνθεσης με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Σύνθεσης:

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παράταξή μας» σχολίασε ο κος Τοψίδης, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τον ΤΟΕΒ και οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι αδύνατον να προγραμματίσουν τις καλλιέργειες τους λόγω των «ανοιχτών πληγών» που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και για τις οποίες η Διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Η εικόνα που αντικρύζει κανείς είναι εικόνα καταστροφής: η κοίτη του ποταμού γεμάτη φερτά υλικά που πλέον σχηματίζουν νησίδες, ρηγματώσεις στα αναχώματα, προβληματικά θυροφράγματα που δεν επιτελούν το σκοπό τους, αλλά αντίθετα αποτελούν παράγοντα υπερχείλισης είναι μόνο μερικά από όσα καταγράφονται σε μια περιοχή από την οποία ζουν 3.500 αγροτικές οικογένειες.

Αυτές οι οικογένειες είναι παρατημένες στο έλεος των φυσικών φαινομένων με ευθύνη αποκλειστικά της Διοίκησης της ΠΑΜΘ, που δεν μπορεί να οργανώσει ούτε την παραμικρή δράση στήριξης των αγροτών μας σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να αποδοθούν. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να μένουν απροστάτευτα, επειδή κάποιοι δεν κάνουν τον κόπο να σηκωθούν από τις καρέκλες τους» σχολίασε ο κος Τοψίδης, που υπογράφει σχετική επερώτηση για το θέμα του Ερυθροποτάμου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με όλους τους Συμβούλους της παράταξής μας.

Η διοίκηση οφείλει απαντήσεις και πρέπει να πάψει την κοροϊδία εδώ και τώρα.

Μεταξύ, άλλων, οι φέροντες την ευθύνη καλούνται να απαντήσουν στα εξής:

  1. Γιατί μέχρι σήμερα, μετά την καταστροφή στον Ερυθροπόταμο  και ενώ υπάρχουν τα κονδύλια, έχουν επισκευαστεί μόνο τα οκτώ από τα είκοσι πέντε σπασίματα των αναχωμάτων;
  2. Γιατί μέχρι σήμερα, δεν έγινε ποτέ καθαρισμός της κοίτης του Ερυθροποτάμου;
  3. Πότε προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο καθαρισμός της κοίτης του Ερυθροποτάμου; Διατί εάν δεν γίνει αυτό, κάθε χρόνο θα συμβαίνουν τα ίδια. Το φράγμα στο Μικρό Δέρειο είναι κάτι που θα γίνει αλλά στο πολύ απώτερο μέλλον.
  4. Γιατί μέχρι σήμερα, δεν ελήφθη καμιά μέριμνα έστω και σε επίπεδο μελέτης, για τα πλεονάζοντα νερά των γύρω περιοχών τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα υπάρχοντα κανάλια αποστράγγισης;
  5. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει αναλάβει τα κόστη ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ Έβρου σε χρονικές περιόδους κήρυξης των περιοχών του νομού Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έχει αναλάβει το κόστος λειτουργίας του αρδευτικού αντλιοστασίου Κεφαλής Κυπρίνος της ΠΕ Έβρου. Υπάρχει πρόθεση να αναλάβει η Περιφέρεια όλα τα έξοδα αποστράγγισης υπέρ ΓΟΕΒ, του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου για το χρονικό διάστημα μέχρις ότου όλα τα αναχώματα επιδιορθωθούν και η κοίτη του Ερυθροποτάμου  καθαριστεί;

Ακολουθεί το κείμενο ολόκληρης της επερώτησης:

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Γραφείο Περιφερειάρχη

Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχής Ερυθροποτάμου στον Δήμο Διδυμοτείχου της ΠΕ Έβρου»

Εντός του μηνός Ιανουαρίου, κλιμάκιο της παράταξης μας επισκέφθηκε την περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο και διαπιστώσαμε ότι από την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του 2021 δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν νησίδες από φερτά υλικά, κορμοί δέντρων, προσχώσεις στις όχθες που δημιουργούν στένωση της κοίτης και όλα αυτά συντελούν στη συνεχή επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων και άρα την καταστροφή των καλλιεργειών και την ζημίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι στην περιοχή υπάρχει σημαντική έλλειψη υποδομών διαχείρισης των υδάτων όχι μόνο του Ερυθροποτάμου, αλλά όλων των καναλιών της περιοχής. Επιπλέον, σημαντικό αρνητικό ρόλο παίζει το μόνιμο σφράγισμα με κλείδωμα των πορτών στο κύριο ανάχωμα, από τον ΓΟΕΒ, που στην προκείμενη καταστροφή είχε σαν αποτέλεσμα  το σπάσιμο όλης της υποδομής ενός θυροφράγματος, εκ των έσω προς το ποτάμι, μια και τα εσωτερικά νερά,  στο σημείο αυτό μη βρίσκοντας ανοικτή τη θύρα και να εκτονωθούν, παρέσυραν και γκρέμισαν όλη την υποδομή.

Σε παλαιότερη συνεδρίαση κατά την οποία είχε συζητηθεί το θέμα, είχατε απαντήσει ότι ευθύνονται τα φυσικά φαινόμενα, όμως αυτή η απάντηση εκτός από αναληθής είναι και μία υπεκφυγή.

Η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τη Διοίκησή σας καθώς από το 2014, με βάση τα άρθρα και ειδικότερα το άρθρο 2, παρ.4 ,δ) του νόμου «4258/14 (ΦΕΚ 94 Α/14-04-2014) Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» ορίζεστε υπεύθυνοι εσείς ως Περιφέρεια για την λήψη μέτρων. 

Τα ίδια αναφέρονται στις 23/12/2021,από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως «Απάντηση στην με αριθ. 821/20-12-2021 αναφορά, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων» από τον Βουλευτή κ. Δημοσχάκη για τον Ερυθροπόταμο.

Τα ίδια αναφέρονται στις από 30/10/2019 στο Σχέδιο δράσεων Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Φταίει η Διοίκησή σας, που παρότι ήσασταν από τον νόμο υπεύθυνοι, και σας ήταν διαχρονικά γνωστό, από προηγούμενες παρόμοιες καταστροφές και ενώ το λέει κάθε χρόνο ο ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, εσείς δεν δώσατε την πρέπουσα σημασία και δεν πήρατε κανένα απολύτως προληπτικό μέτρο μέχρι σήμερα, καθαρισμού της κοίτης του ποταμού για την αποφυγή μιας τέτοιας καταστροφής στην περιοχή αυτή.

Οι υπηρεσίες σας, ο ΓΟΕΒ αλλά και εσείς, αγνοήσατε αυτό που φωνάζουν όλα αυτά τα χρόνια οι παραγωγοί μέλη του ΤΟΕΒ για μια οικονομικότερη διαχείριση αποστράγγισης, με άνοιγμα των θυροφραγμάτων, ώστε τα νερά να αποστραγγίζονται από μόνα τους με φυσική ροή και όχι από την κοστοβόρα χρήση των αντλιοστασίων.

Τραγικές οι συνέπειες, η σημερινή εικόνα και το ότι 3.500  παραγωγοί από 23 χωριά της περιοχής, μέλη του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν κάθε χρόνο αλλά και σήμερα, τι καλλιέργεια θα σπείρουν στα 35.000 στρέμματα της περιοχής τους .

Από τις 95 γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ, οι 75 έχουν πλημμυρήσει και σήμερα λειτουργούν μόνο οι 35.

Σε 3.500 παραγωγούς κάθε χρόνο, τους προϋπολογίζονται να πληρώσουν υπέρ ΓΟΕΒ, περί τις 100.000 € για πάγια, εκ των οποίων  περί τα 65.000 € είναι για συντήρηση και τα περί 35.000 €, υπέρ λειτουργικών εξόδων του ΓΟΕΒ.

Αναρωτιούνται οι παραγωγοί, για ποιες άραγε υπηρεσίες καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο τα λεφτά αυτά, όταν στο πρώτο ξέσπασμα του Ερυθροποτάμου εξ αιτίας παραλείψεων της Περιφέρειας, όλα αυτά πηγαίνουν χαμένα ;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάστε:

1.Γιατί μέχρι σήμερα, μετά την καταστροφή στον Ερυθροπόταμο  και ενώ έχετε τα κονδύλια, έχουν επισκευαστεί μόνο τα οκτώ (εάν με ενημέρωσαν σωστά) από τα είκοσι πέντε σπασίματα των αναχωμάτων;

2.Γιατί μέχρι σήμερα, δεν έγινε ποτέ καθαρισμός της κοίτης του Ερυθροποτάμου;

3.Πότε προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο καθαρισμός της κοίτης του Ερυθροποτάμου; Διατί εάν δεν γίνει αυτό, κάθε χρόνο θα συμβαίνουν τα ίδια. Το φράγμα στο Μικρό Δέρειο είναι κάτι που θα γίνει αλλά στο πολύ απώτερο μέλλον.

4.Γιατί μέχρι σήμερα, δεν ελήφθη καμιά μέριμνα έστω και σε επίπεδο μελέτης, για τα πλεονάζοντα νερά των γύρω περιοχών τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα υπάρχοντα κανάλια αποστράγγισης;

5.Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει αναλάβει τα κόστη ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ Έβρου σε χρονικές περιόδους κήρυξης των περιοχών του νομού Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έχει αναλάβει το κόστος λειτουργίας του αρδευτικού αντλιοστασίου Κεφαλής Κυπρίνος της ΠΕ Έβρου     Υπάρχει πρόθεση να αναλάβει η Περιφέρεια όλα τα έξοδα αποστράγγισης υπέρ ΓΟΕΒ, του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου για το χρονικό διάστημα μέχρις ότου όλα τα αναχώματα επιδιορθωθούν και η κοίτη του Ερυθροποτάμου  καθαριστεί;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email