Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Περιφερειακό Συμβούλιο “αφιερωμένο” στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…Οι περιφερειακοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν σε μία ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Αυτή την ειδική συνεδρίαση την ζητούσαν μήνες πριν, ωστόσο έγινε και μάλιστα με πολλές απουσίες περιφερειακών συμβούλων κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και χωρίς την παρουσία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, κάτι που επίσης σχολιάστηκε αρνητικά από τους κτηνοτρόφους.

Η συνεδρίαση κράτησε αρκετές ώρες και αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας με την περιφερειακή αρχή να τονίζει, τι ίδια μπορεί να κάνει και τι η κυβέρνηση από την δική της πλευρά. Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα καθώς από αυτόν θα εξαρτηθεί και τον μέλλον της κτηνοτροφία και η επιβίωση των κτηνοτρόφων.

Στρεβλώσεις, ανισότητες και αδικίες παρατηρούνται σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τα ιστορικά δικαιώματα, η εξισωτική αποζημίωση, η βιολογική κτηνοτροφία , το εθνικό απόθεμα , το κόστος παράγωγης και τα βοσκοτόπια ήταν μερικά από τα προβλήματα που τους απασχολούν σε καθημερινή βάση. Ειδικά για το ζήτημα των βοσκοτόπων που υφίστανται, όπως ειπώθηκε, μια κατάφωρη αδικία σε σχέση με άλλες περιφέρειες ανέφεραν, πως το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει την αποκατάσταση αυτής της ανισότητας.

Οι κτηνοτρόφοι σύλλογοι ζήτησαν την βοήθεια και την στήριξη της περιφέρειας σε αυτήν την διεκδίκηση και κατέληξαν στην σύνταξη ενός κειμένου εμπεριστατωμένου , κατανοητού με τα προβλήματα τους στοιχειοθετημένα με επιχειρήματα και σε πλαίσιο συγκεκριμένο ώστε να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και να πάρουν όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις. Ο κύριος Μέτιος δεν παρέλειψε στο τέλος της συνεδρίασης να τονίσει πως τα περισσότερα από αυτά που δυσκολεύουν τους παραγωγούς είναι θέματα που λύνονται κεντρικά , είναι της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε πως η περιφέρεια όπου και σε ό,τι μπορεί να συνδράμει θα το κάνει.

Πάντως κατά την συνεδρίαση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Βασίλη Δελησταμάτη που παρουσίασε την κτηνοτροφία σε αριθμούς εστιάζοντας στην μεγάλη πληγή που είναι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου φτάνοντας το 20% από το 2013 και μετά. Ο κύριος Δελησταμάτης αναφέρθηκε στον αριθμό των εκτροφών που είναι περίπου 4.000 και στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που κυμαίνεται στις 109.000. Ειδικά στην περιοχής της Ξάνθης, της Ροδόπης αλλά και λίγο στον Έβρο η ποσότητα γάλακτος που παράγεται πανελλαδικά καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών της χώρας.

Ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι περίπου 4.933 εκτροφές με 826.000 αριθμό αιγοπροβάτων. Ο πιο ταλαιπωρημένος τομέας της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ είναι της αιγοπροβατοτροφίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά με τα  σφαγεία στην ΑΜΘ να φτάνουν τα 10.

(φωτο αρχείου)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email