Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

“Πληγές” του Δήμου Ορεστιάδας

Οι απλοί πολίτες μπορούν να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά σε έναν Δήμο, αλλά πολλές φορές αδυνατούν να εντοπίσουν ακριβώς τα αίτια. Κι αυτό γιατί δεν έχουν πλήρη γνώση των τρόπων που χρησιμοποιεί η διοίκηση ή των δυνατοτήτων που προσφέρει η άσκηση πολιτικής. Έχουν μόνο τη γενική εικόνα στο μυαλό τους, οτι κάτι φταίει.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, από νωρίς μίλησε για το θέμα αυτό, χωρίς να εισακουστεί, γι’αυτό και άσκησε εγκαίρως κριτική για την πολιτική και τις πρακτικές της παρούσης δημοτικής αρχής.

Ένας Δήμος δεν κρίνεται μόνο από τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως από τον τρόπο που κινείται για να προκύψουν αυτά. Δεν υπάρχει το “βλέποντας και κάνοντας” στην πολιτική, αλλά το “σχεδιάζοντας και προβλέποντας”.
Πώς όμως μπορείς να σχεδιάζεις και να προβλέπεις, ώστε να ενεργείς σωστά σε κάθε περίπτωση, όταν έχεις βασικές ελλείψεις; Ποιές είναι αυτές; Τις κωδικοποιεί εύστοχα ο κύριος Παπαδόπουλος:

-Έλλειψη δημοκρατίας στον τρόπο λειτουργία του Δήμου εκ μέρους του Δημάρχου και συγκεντρωτικός τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων θεμάτων. Αυτή η πρακτική ταίριαζε στο παρελθόν σε κοινότητες. Ο πρόεδρος ασχολείτο με όλα και αυτός έπαιρνε όλες τις αποφάσεις. Ένας σύγχρονος Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Χρειάζεται εμπιστοσύνη και ευχέρεια πρωτοβουλιών στα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου. Αλλιώς δεν μπορείς να έχεις σωστά αποτελέσματα.
Όταν δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία εκ μέρους του Δημάρχου, ακόμα και τα στελέχη που έχουν ιδέες και δυνατότητες για αντιμετώπιση προβλημάτων κάθε είδους και σχεδιασμό δράσεων, επαναπαύονται και περιμένουν απλά τον μισθό στο τέλος του μήνα.
Αυτή είναι μια μεγάλη πληγή. Το επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό του Δήμου, θέλει να προσφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία του. Πρέπει να γνωρίζει οτι ο Δήμαρχος τους εμπιστεύεται και στηρίζεται πάνω τους. Είναι άμεσοι συνεργάτες του. Όχι οι “αποδιοπομπαίοι τράγοι” όταν κάτι δεν πάει καλά και οι “εξαφανισμένοι” όταν υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο ισχύει και με τα εκλεγμένα στελέχη. Οι απόψεις πρέπει να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. Ο Δήμαρχος δεν είναι παντογνώστης ούτε μάγος. Ειδικά όταν δεν διαθέτει το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων και επιστημονικής επάρκειας.

-Απουσία πρωτοβουλιών για συστράτευση όλων στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων. Δηλαδή και της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων μαζικών φορέων, επιστημόνων, επαγγελματιών. Πώς μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον, όταν δεν έχεις σφαιρική άποψη για τις διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε θέματος;
Το “αποφασίζω και διατάσσω” είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. Η σύγχρονη πολιτική απαιτεί να συνομιλούμε, να συνεξετάζουμε, να συναποφασίζουμε και να συμπράττουμε. Αυτή είναι η βαθύτερη έννοια της δημοκρατίας και η δύναμη ενός Δήμου.
Οι αποκλεισμοί, οι καυγάδες, οι προσβολές, ο αυταρχισμός, είναι δείγματα αδυναμίας όποιου χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Στο τέλος, αυτή η αδυναμία καταλήγει εις βάρος του Δήμου.

-Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μεγαλύτερη πληγή. Στις διαδοχικές χαμένες ευκαιρίες για τον τόπο.
Πόσες έχασε η Ορεστιάδα τα τελευταία χρόνια; Πόσα μεγάλα έργα έγιναν με πρωτοβουλία του Δημάρχου; Ποιές διεκδικήσεις καρποφόρησαν προς όφελος των δημοτών της Ορεστιάδας;
Τις απαντήσεις τις ξέρουν όλοι οι κάτοικοι του βορείου Έβρου. Ακόμα και αυτοί που δεν θέλουν να τις συζητούν δημοσίως, φοβούμενοι να ακούσουν την αλήθεια και να παραδεχτούν την πραγματικότητα.
Γιατί είναι αλήθεια οτι με αυτές τις ξεπερασμένες πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμαρχος, η Ορεστιάδα έχασε πολύτιμο χρόνο. Έμεινε πίσω. Κι αυτόν τον χρόνο πρέπει να τον ξανακερδίσει. Με ολική ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και αλλαγή νοοτροπίας. Με μια διοίκηση σύγχρονη, ικανή και δημοκρατική. Με συνεργασία και συνεννόηση. Όχι με διχόνοια και αποκλεισμούς.

Αυτά πιστεύει οτι χρειάζονται για την Ορεστιάδα ο κ. Παπαδόπουλος και υπόσχεται να τα υλοποιήσει. Απομένει η επιλογή των δημοτών και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email