Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Πνιγμοί: Απίστευτο ρεκόρ θανάτων κάθε χρόνο στη θάλασσα – Ποια τα στοιχεία για την περιφέρεια ΑΜΘ

Προκαλούν προβληματισμό τα στοιχεία για τους πνιγμούς στη θάλασσα της χώρας μας.  15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών και 6.000 νησιά και νησίδες συνθέτουν την θαλάσσια μορφολογία της χώρας μας. Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει να κολυμπάει.

Στην Ελλάδα μάλιστα αναλογεί κατά μέσο όρο ένας πνιγμός την ημέρα, αφού κάθε χρόνο περίπου 350 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας πριν βουτήξουν για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Απαραίτητο είναι επίσης πριν βουτήξουμε στη θάλασσα, να μην καθόμαστε πολλές ώρες στον ήλιο αφού μπορεί να πέσει η πίεση μας και να μας προκαλέσει δυσφορία.

Ακόμη περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στις επικίνδυνες παραλίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα σημειώνονται στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ανατολικές ακτές του Πηλίου, στην ακτογραμμή της νότιας και βόρειας Κατερίνης ,στις δυτικές ακτές του Ιονίου καθώς και στις βόρειες ακτές της Ικαρίας.

Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, άνω των 60 ετών, ενώ οι πιο πολλοί θάνατοι συμβαίνουν σε μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη παραλίες.

Την τελευταία τετραετία κατά μέσο όρο 349 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας το 77% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό, το 10% σε παθολογικά αίτια, το 1% σε θανάσιμα ατυχήματα και το 12% σε μη προσδιορισμένα ακόμα αίτια.

Ειδικότερα, το 2020, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκε για πρώτη φορά μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των θανάσιμων ατυχημάτων, γεγονός που οφείλεται στην πανδημία και στην πολύ μεγάλη μείωση των ξένων επισκεπτών.

Το 70%  των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% γυναίκες. Το 80% των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, το 18% αλλοδαπούς και 2% είναι αγνώστου εθνικότητας. Τα 203 ήταν άτομα άνω των 60 ετών (79%), 43 άτομα ηλικίας από 18-59 ετών, 4 παιδιά ηλικίας 13-17, 1 παιδί ηλικίας 0-6 και 4 αγνώστου ηλικίας.

Στις παραλίες της περιφέρειας ΑΜΘ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πνίγονται 30 άτομα, με τα περισσότερα να σημειώνονται στην περιοχή της Καβάλας και τα λιγότερα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη