Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ποια η βασική διαφορά μεταξύ των εμβολίων Novavax και Sanofi

Στην καθιερωμένη ενημέρωση έγινε αναφορά στα δύο εμβόλια Novavax και Sanofi. Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση.

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι έχει εγκριθεί η τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, στους 3 μήνες μετά την τρίτη.

Για τα παιδιά 5-17 ετών που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους έχει εγκριθεί η τρίτη δόση 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη.

Φυσική και χημική ανοσία 

Η διάρκεια φυσικής ανοσίας είναι μικρή, αν δεν συνοδεύεται από τη χημική, δηλαδή τον εμβολιασμό, καθώς τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. 

Ο εμβολιασμός μαζί με τη λοίμωξη παρέχουν ενισχυμένη ανοσία, διότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο τίτλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, μάλιστα, είναι πιο ανθεκτικά στις παραλλαγές του ιού.

Η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί συνεργασία και των δύο τύπων ανοσίας, τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Για όσους έχουν κάνει δυο δόσεις και στη συνέχεια νόσησαν, πρέπει να χορηγείται ενισχυτική δόση μετά από 3 μήνες.

Πότε θα παραλάβουμε τα εμβόλια της Novavax

Εξακολουθούμε να μην έχουμε ημερομηνία παράδοσης για το εμβόλιο Novavax και γιαυτό δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού, διευκρίνισε ο Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του.

Ανέφερε παράλληλα πως ξεπεράσαμε τα 20 εκ. εμβολιασμούς στην χώρα μας, ποσοστό που ντιστοιχεί στο 74,6% του γενικού πληθυσμού.

Πάνω από επτά εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμοί τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού. Σε σχέση με τα στοιχεία της αριθμητικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι 5.260  χιλιάδες και 100.000 πολίτες έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους. Από τα 5 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, μόνο το 4,3% δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση.

 Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη