Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς για τον Έβρο σήμερα – «Είμαστε όλοι Πολιτική Προστασία»

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν, καθιστούν αρκετά πιθανή την πρόκληση πυρκαγιάς στο νότιο και κεντρικό τμήμα του νομού Έβρου και εξού απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων. Ήδη από χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τον καθιερωμένο χάρτη κινδύνου πρόβλεψης πυρκαγιάς είχε «βάψει» τον νομό μας πορτοκαλί, χρώμα που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δήμοι και θεσμικοί φορείς έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την αυξημένη προσοχή του κόσμου και την άμεση συμβολή τους εφόσον εντοπίσουν οποιαδήποτε εστία καπνού. Μάλιστα, μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, τίθεται από σήμερα σε ισχύ απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις των περιοχών Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου καθώς και στο νησί της Σαμοθράκης.

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου:

«ΠΡΟΣΟΧΗ! ⚠️ Λόγω αυξημένου δείκτη επικινδυνότητας (3 και 4) πρόκλησης πυρκαγιάς στο Νομό Έβρου και μετά από έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προχωρήσαμε για αύριο, στην εφαρμογή της απόφασης Απαγόρευσης Κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις των περιοχών Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου καθώς και στο νησί της Σαμοθράκης.
Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική (199) για κάθε ύποπτο καπνό που αντιληφθούμε. Είμαστε όλοι Πολιτική Προστασία!»

Η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης:

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη 6/8/2020 στη περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλούμε για τη προσοχή όλων των συνδημοτών:

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

-Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

-Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

-Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

-Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

-Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

-Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σουφλίου:

«Από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σουφλίου, ανακοινώνεται ότι αύριο, ο δείκτης επικινδυνότητας για πιθανή εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή μας είναι 4, δηλαδή εξαιρετικά υψηλός. Παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα τους στην ύπαιθρο που μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων».

Η ανάρτηση του Δήμου Διδυμοτείχου:

«Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς από την Πέμπτη 6 έως και το Σαββάτο 8 Αυγούστου σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολιτικής προστασίας.

Οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή και καλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνδράμουν ενημερώνοντας άμεσα τις αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη