Τον προβληματισμό τους για την επερχόμενη εμπορική περίοδο στο μαλακό σιτάρι εξέφρασαν οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στην «ΥΧ», με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που τα μηνύματα από την αγορά διαμορφώνουν ένα πτωτικό κλίμα.
Φέτος, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρουσιάζουν αύξηση, η οποία προήλθε και από τη στροφή ορισμένων παραγωγών από το σκληρό σιτάρι σε μαλακό και κριθάρι. Παραγωγικά, η γενική εικόνα είναι καλή, με ορισμένα μυκητολογικά ζητήματα.
Σε επικοινωνία που είχε το focustonevro.gr με την γεωπόνο της Θρακικής Σποροπαραγωγής και πρόεδρο της εταιρείας Δήμητρα Παρασάκη ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή από τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, (σιτηρά , ηλίανθος, καλαμπόκι) η μόνη που διατηρεί υψηλά τα επίπεδα των τιμών είναι η καλλιέργεια του βαμβακιού».
Επίσης, ο υπεύθυνος σπόρων Βορείου Ελλάδος της ADAMA, Σάββας Ενεπέκογλου είπε ότι, «υπάρχει μια αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων τόσο στη Δυτική, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία, σε ποσοστό 15%, τόσο στο μαλακό σιτάρι, όσο και στο κριθάρι. Παραγωγικά είναι νωρίς να πούμε κάτι, γιατί ακόμα απέχουμε αρκετά από τα αλώνια. Υπάρχει ένα ζήτημα με μύκητα σε ορισμένα χωράφια, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες απώλειες παραγωγής». Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο οι πράξεις για τα πολύ ποιοτικά μαλακά γίνονται στα 25-26 λεπτά/κιλό, ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι μέχρι τα αλώνια οι τιμές θα έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα όταν θα έρθει το εισαγόμενο προϊόν από τη Βουλγαρία.
Ο Μπάμπης Ορφανίδης, παραγωγός από το Καρπερό Δήμητρας στα Γρεβενά, καλλιεργεί παραδοσιακά μαλακό σιτάρι μαζί με άλλα προϊόντα. «Όπου δεν χτύπησε το χαλάζι και δεν υπήρξαν προσβολές από τον μύκητα, οι παραγωγές θα είναι καλές.
Περιμένουμε βέβαια να δούμε και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Έχει πάνω από έναν μήνα που βρέχει συνεχώς. Αν μετά τις βροχές ανέβει η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο οι καλλιέργειες να εμφανίσουν μύκητα. Τα όψιμα μαλακά σιτάρια λογικά θα επηρεαστούν περισσότερο. Όπως πάει η χρονιά, αναμένεται να μπούμε στα χωράφια τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου».
Όπως προσθέτει, «πριν από μερικούς μήνες είχαμε κάνει μια εκτίμηση του κόστους παραγωγής, που το είχαμε υπολογίσει γύρω στα 140 ευρώ/στρέμμα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και συνάδελφοι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πλαφόν, για άλλους το κόστος πήγε αρκετά πάνω από αυτόν τον αριθμό. Αυτήν τη στιγμή οι πράξεις γίνονται στα 25 με 26 λεπτά. Υπάρχουν πάρα πολλά απούλητα και η εκτίμησή μου είναι ότι έκαναν λάθος όσοι τα κράτησαν. Τελικά, η καλλιέργεια προετοιμάστηκε με ακριβά εφόδια και, όπως διαφαίνεται, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ακόμα και χωράφια με παραγωγές στα 500 κιλά».
O Kώστας Πολυχρονίδης από το Κιλκίς καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, πάνω από 500 στρέμματα μαλακό σιτάρι σε ετήσια βάση. Ο ίδιος την περσινή σεζόν ρίσκαρε και αποθήκευσε τα σιτηρά του, γιατί προσδοκούσε σε περαιτέρω αύξηση τιμών:
«Πέρσι η τιμή στο μαλακό σιτάρι είχε φτάσει τα 32 λεπτά. Επέλεξα να αποθηκεύσω το σύνολο της παραγωγής μου, με την προσδοκία ότι η τιμή θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη. Είναι ένα ρίσκο που δεν βγήκε. Φέτος η εικόνα της παραγωγής είναι πολύ καλή. Ωστόσο, σε ορισμένα χωράφια υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα με μύκητες, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών και των κλιματικών συνθηκών. Όποιος το είδε νωρίς και προέβη στις κατάλληλες επεμβάσεις, το πρόλαβε και η εικόνα των φυτών είναι αρκετά καλή. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν επιπτώσεις οι οποίες θα μεταφραστούν σε μειωμένη παραγωγή. Θεωρώ ότι στα καλά χωράφια θα ξεπεράσουμε τα 500 κιλά/στρέμμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις για τους μύκητες επιβάρυναν το κόστος παραγωγής περίπου 10 ευρώ/στρέμμα.
Η «ΥΧ» ζήτησε ένα σχόλιο από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δημήτρη Χαλάτσογλου, για την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά: «Αυτή την περίοδο τα πολύ καλά μαλακά, με τους ανώτερους ποιοτικούς δείκτες (ειδικό βάρος 80%, πρωτεΐνη 13% κ.λπ.), αγοράζονται στα 25 με 26 λεπτά/κιλό. Μιλάμε για αυτήν τη στιγμή όμως. Μέχρι τα αλώνια έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Πάντως, η παραγωγή φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και τα όποια μυκητολογικά θέματα δεν μας ανησυχούν. Σε σύγκριση με πέρσι, τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω πολέμου έχουν εξαλειφθεί».
Πηγή: ypaithros.gr