Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Προνόμια εμβολιασμένων: Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις

Σε εβδομάδα ανακοινώσεων σχετικά με τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι η χώρα μας, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κυβέρνηση να αναγγείλει και επίσημα τις ελευθερίες που θα συνοδεύουν όσους έχουν θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

«Πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα σχετίζονται με τις διευκολύνσεις που θα μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι, γιατί όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στo OPEN.

Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι «οι εμβολιασμένοι, επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη τους, όπως είναι και η ανάγκη όλης της κοινωνίας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Άρα θα υπάρξει ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα για κάποια μέτρα τα οποία θα αφορούν στους ειδικούς χώρους ψυχαγωγίας, δηλαδή το πώς θα μπορεί κάποιος να λειτουργεί αυτούς τους χώρους, δηλαδή η εστίαση, τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, άρα εκεί που θα επιλέξει κάποιος να λειτουργήσει έναν χώρο με πλήρως εμβολιασμένους θα έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πληρότητας αλλά και πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα αυτά θα διευκρινιστούν την ερχόμενη εβδομάδα».

Η επιστροφή στην κανονικότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ψυχικής υγείας καθώς όπως διαφάνηκε από την παρατεταμένη καραντίνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αυξήθηκαν τα ποσοστά μετατραυματικού στρες σε παιδιά, γυναίκες,  και ανθρώπους που μένουν μόνοι.

Η κ. Ράπτη επεσήμανε τη σημασία της επιστροφής στην κανονικότητα κάτι το οποίο θα συμβεί μόνο μέσω του εμβολιασμού ενώ ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να αυξήσουμε και τα ποσοστά της ψυχικής μας ανθεκτικότητας. 

Εφαρμογή για εμβολιασμένους

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς θα αποδεικνύεται ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει νοσήσει και έτσι θα μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων που θα ανακοινωθούν η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα υπάρχει σχετική εφαρμογή, ωστόσο παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα. 

Σκέρτσος: Οι εμβολιασμένοι θα έχουν ξανά κανονική ζωή

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως στόχος όλων είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται και όχι η επιβολή περιορισμών. Παράλληλα, τόνισε πως «οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες» και πως από τη μετάλλαξη Δέλτα κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ’ ειπείν των επιχειρηματιών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς. «Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Τα 3+2 προνόμια στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  συγκεκριμένες διευκολύνσεις, το «πράσινο» φως για τις οποίες αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως:

  1. Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου θα μπορούν να μεταβαίνουν, χωρίς self test, στην εργασία τους και στα γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση)
  2. Να μετακινούνται ελεύθερα σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου

Παράλληλα, 3 ακόμα προτάσεις φαίνεται πως θα υιοθετηθούν, επαναφέροντας τη ζωή των εμβολιασμένων σε κανονικούς ρυθμούς. Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθεί:

  1. Η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  2. Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια χωρίς τεστ
  3. Η είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς

Είσοδος με QR Code

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πάρει την απόφαση ώστε οι εμβολιασμένοι να μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους με την επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Ο υπεύθυνος του καταστήματος θα το ελέγχει μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Διασκέδαση 2 ταχυτήτων

Ακόμα όμως ένα σχέδιο που μελετάται με προσοχή αφορά ειδικά την εστίαση και την ψυχαγωγία. Το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους – δηλαδή να είναι covid – free καταστήματα ή χώροι – οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα, στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη