Με τους νέους και το Freedom Pass των 150 ευρώ άνοιξε η βεντάλια των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιταχύνθούν οι εμβολιασμοί και να περιοριστεί η διασπορά των μεταλλάξεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μετάλλαξη «Δέλτα», πλήττει κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και τα παιδιά.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι στη χώρα μας είναι και θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Για να αποφευχθεί η επικράτηση του στελέχους «Δέλτα», το ποσοστό ανοσίας στο γενικό πληθυσμό πρέπει να φτάσει στο 80%, από το 70% που ήταν αρχικά ο στόχος.
Τι είναι το Freedom Pass
Το Freedom Pass είναι μια προπληρωμένη κάρτα, ύψους 150 ευρώ για τους νέους από 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους. Θα εξαργυρώνεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και θεάματα. Η “Κάρτα Ελευθερίας“, όπως θα ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμη μετά τις 20 Ιουλίου.
Παρουσιάζοντας το Freedom Pass ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει πολλούς ευνοημένους, καθώς στηρίζει την αγορά και ταυτόχρονα κατευθύνει και μέρος του πλούτου στη νέα γενιά της κοινωνίας.
Τι θα ακολουθήσει για τους εμβολιασμένους
Ο πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των εμβολιασμένων λέγοντας ότι σύντομα θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους και πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι περιορισμοί που αναμένεται να καταργηθούν στο προσεχές διάστημα αφορούν σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.
Στον αντίποδα, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τους αγώνες NBA στις ΗΠΑ, όπου στη μια πλευρά του γηπέδου βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι με αποστάσεις και μάσκες και στην άλλη είναι οι εμβολιασμένοι με κανονική πληρότητα και χωρίς αποστάσεις.
Σχετικά με την εστίαση, στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αφήσει στην επιχείρηση την επιλογή για το αν θα δουλεύει με κόσμο που είναι πλήρως εμβολιασμένος και θα ελέγχει με ένα barcode την είσοδο του στο κατάστημα. Πρόκειται για μια εφαρμογή που είναι έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα την έχουν στο κινητό τους ή στο τάμπλετ οι υπεύθυνοι των χώρων και με αυτή θα σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμό που έχουν πάνω το barcode και θα ανάβει μια πράσινη ένδειξη.
Στο μεταξύ, πριν ακόμα η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι μεγάλες ομάδες έχουν δώσει ήδη το πλαίσιο λειτουργίας των γηπέδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολυμπιακού, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ ο Παναθηναϊκός κάνει λόγο για πληρότητα των γηπέδων σε ποσοστό 50% και μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους.
Πηγή: skai.gr