Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Προς αναγνώριση Π.Ο.Π το “ανοιξιάτικο πικρόμελο” Σαμοθράκης

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης δεν θα αργήσει να πάρει Π.Ο.Π.», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και την εκπομπή “Άκου να δεις” ο Διδάκτωρ Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, σχολιάζοντας ως «ιδιαίτερα ευχάριστη» την έγκριση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, του ποσού που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να πάρει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το συγκεκριμένο μέλι.
Τόσο το ανοιξιάτικο πικρόμελο όσο και η πρόπολη που παράγονται στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά της Σαμοθράκης, έχουν ταξινομηθεί, μετά από 8ετή έρευνα, στα προϊόντα μέλισσας με τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολικού φορτίου που έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία, με εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιική δράση.
«Η πρωτοβουλία που πήραν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, και ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Έβρου, Απόστολος Ξανθόπουλος, να διεκδικήσουν και να πετύχουν την έγκριση αυτής της μικρής χρηματοδότησης, θα έχει μελλοντικά μεγάλο κέρδος», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστοφόρου, προσθέτοντας πως οι επιστημονικές τεκμηριώσεις που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν δώσει απαντήσεις σε βάθος για την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σύσταση του πικρόμελου Σαμοθράκης, σε ποσοστό έως και 99%.
Αυτό σημαίνει ότι τα προκαταρκτικά βήματα έρευνας και αναλύσεων στο προϊόν έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί, και οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν θα απαιτήσουν πολύ λιγότερο χρόνο από τον συνήθη που χρειάζεται για να πάρει ένα προϊόν Π.Ο.Π.
«Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να φτάσουν και τα πέντε χρόνια, ωστόσο εμείς έχουμε πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης, ακριβώς επειδή υπάρχει η προηγούμενη 8ετής έρευνα», εξήγησε ο κ. Παπαχριστοφόρου. Ο ίδιος προανήγγειλε την έναρξη της έρευνας και των αναλύσεων και σε άλλα είδη μελιού που παράγονται στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα, τονίζοντας πως «τα μέλια της περιοχής είναι πεντακάθαρα, χωρίς περιβαλλοντικές μολύνσεις».
Σε ό,τι αφορά το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης, που παράγεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη πλευρά του νησιού και σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τον Μάιο, σημείωσε πως πριν ξεκινήσει η επιστημονική έρευνα και βγουν τα πρώτα αποτελέσματα για τα συστατικά του, οι κάτοικοι έβγαζαν πολύ λίγα βάζα και τα κρατούσαν για το “φαρμακείο” του σπιτιού τους, έχοντας παρατηρήσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
«Στη συνέχεια τα βάζα έγιναν εκατοντάδες και φέτος η παραγωγή έφτασε τους 2 τόνους. Εκτιμούμε ότι η μελισσοχωρητικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, όπου παράγεται το μέλι αυτό, μπορεί να φτάσει τους 10 τόνους, που δεν είναι μεγάλη ποσότητα, μπορεί όμως να αντισταθμιστεί από την υψηλή τιμή που θα έχει το προϊόν όταν αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π.», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστοφόρου. Επανέλαβε, τέλος, ότι το μέλι «θησαυρός» που παράγεται στη Σαμοθράκη, πρόκειται να συμμετάσχει και σε γευσιγνωστικό διαγωνισμό, ενώ δήλωσε απόλυτα βέβαιος ότι «το πικρόμελο της Σαμοθράκης δεν μοιάζει με κανένα στον κόσμο…».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη