Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Προς υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους – Απαγορεύονται τα πανηγύρια αλλά όχι οι εμποροπανηγύρεις

Τα φαινόμενα χαλάρωσης που έχουν παρατηρηθεί σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων έχουν θορυβήσει στελέχη της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας, με αποτέλεσμα επί τάπητος να τίθενται διάφορα μέτρα που μπορεί να περιορίσουν την διασπορά του ιού στη χώρα μας. Ένα από αυτά είναι και η αλλαγή εκ νέου της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Υπέρ την αλλαγής χρήσης μάσκας τάχθηκε την Δευτέρα και η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Λίνου, η οποία χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορωναϊό».

Σύμφωνα με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό». «Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» πρόσθεσε η κ. Λινού.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες. ενώ στην χώρα μας με κυβερνητική απόφαση από τις 7 Ιουλίου οι καταναλωτές δεν υποχρεούνταν να την φορούν στα εμπορικά κέντρα.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Απαγορευτικό στα πανηγύρια, οι εμποροπανηγύρεις κανονικά…!!!

Την ίδια στιγμή έκπληξη προκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία υπογραμμίζει πως, παρά την απαγόρευση που ισχύει για τα πανηγύρια, οι εμποροπανηγύρεις θα πραγματοποιούνται κανονικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των σχετικών με τη διοργάνωση πανηγυριών, κλάδων.

«Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Αυτό διευκρινίζει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά: Για τις αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες αγορές), ισχύουν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, όπως περιγράφονται στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44076/ 11.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης Β΄2798. 

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email