Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Προσελκύοντας στρατηγικές επενδύσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και των εξαγωγών» – Ο Ο.Ο.Σ.Α. στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για να πάρουν μέρος στην συζήτηση με θέμα την «προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των εξαγωγών», η οποία και έγινε στο πλαίσιο δράσης του Ο.Ο.Σ.Α. για την ενίσχυση της ελκυστικότητας επενδύσεων στην περιφέρεια με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιού. 

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ποιοι είναι οι πιθανοί μοχλοί/λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, πως η περιφέρεια μπορεί να αξιοποιήσει μοχλούς ελκυστικότητας για να καταπολεμήσει το φαινόμενο της αναπτυξιακής παγίδας που αντιμετωπίζει, ποιες είναι μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση των εξαγωγών και τι λειτουργεί και λείπει από τους μηχανισμούς συντονισμού που υπάρχουν μεταξύ τοπικών και περιφερειακών φορέων διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες και να καταγράψουν παράλληλα προβληματισμούς, ανησυχίες και προτάσεις ανάπτυξης των φορέων του Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Ο.Ο.Σ.Α. είναι διεθνής οργανισμός των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Σκοπός του είναι η προώθηση πολιτικών που συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ευμάρεια του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Οργανισμός παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, βρίσκουν απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, εντοπίζουν  καλές πρακτικές και συντονίζουν τις  πολιτικές τους. Η Γραμματεία του Οργανισμού εδρεύει στο Παρίσι και, μαζί με τις κυβερνήσεις, συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και εκπονεί αναλύσεις σε μια προσπάθεια κατανόησης των παραγόντων που επιδρούν στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή, με στόχο την πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων.

Εκτός από το πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης, ο Οργανισμός εξετάζει πληθώρα τομέων όπως το εμπόριο, η φορολογία, η απασχόληση, η εκπαίδευση και  οι δεξιότητες, η επιχειρηματικότητα, η δημόσια διοίκηση, η γεωργία, το περιβάλλον, αλλά και η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες και πλέον αξιόπιστες πηγές στατιστικών δεδομένων και αναλύσεων διεθνώς.

Τα θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Οργανισμού. Η εν λόγω μονάδα  έχει σημαντική συμβολή στις διεπιστημονικές αναλύσεις που διενεργεί ο Οργανισμός, όπως οι διεθνείς αλυσίδες αξίας, οι στρατηγικές καινοτομίας, η παραγωγικότητα και η χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάπτυξη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη