Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Προσπάθεια για “ένεση” ρευστότητας στην αγορά με πληρωμή κρατικών οφειλών προς ιδιώτες 2,4 δισ. ευρώ

Μετά από ένα διάστημα στασιμότητας ή και ανόδου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες -στο πλαίσιο της κυβερνητικής “εντολής” για προτεραιότητα στις δαπάνες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση και άρα εντάσσονται στη “γενική ρήτρα διαφυγής” που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του οικονομικού επιτελείου άλλαξε.

Μία από αυτές τις κινήσεις είναι τα “φέσια” του κράτους προς εταιρείες, συμβασιούχους αλλά και φορολογουμένους και συνταξιούχους, με την πιο μεγάλη άνοδο των τελευταίων μηνών να συνδέεται με τις πληρωμές των νοσοκομείων. Οι αρμόδιοι φορείς του “ευρύτερου” δημοσίου που παράγουν κρατικά χρέη έχουν λάβει την “εντολή” σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσουν σε εντατικές πληρωμές των δικαιούχων.

Η παλιά αυτή “πληγή” των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες έφτασε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ τον Ιούνιο  στα 1,847 δισ. ευρώ από  1,578 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και από 1,764 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αν προσμετρηθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αξίας 576 εκατ. ευρώ (498 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 632 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο), τότε το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Στις επίσημες στατιστικές θα πρέπει να προστεθεί και το ύψος των εκκρεμών συντάξεων αλλά και των αναδρομικών που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ και επιθυμεί η κυβέρνηση να διαθέσει φέτος για να τονώσει την κατανάλωση.

Υποχρέωση μηδενισμού

Σημειώνεται πως η συμφωνία με τους “θεσμούς” στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής εποπτείας είναι να μηδενισθούν οι οφειλές με ορίζοντα (ανάλογα με την κατηγορία) έως και το 2021. Η υγειονομική κρίση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, άλλαξε τη ροή των δαπανών, αλλά, πλέον, επισημαίνουν, επιχειρείται επιτάχυνση και για την τροφοδότηση των εταιρειών που συνεργάζονται με το δημόσιο και στερούνται εισοδήματος. Ένα μέρος του δεν θα πληρωθεί καθώς έχει προβλήματα όπως, για παράδειγμα, απουσία δικαιολογητικών.

Πάντως, το κύριο άμεσο βάρος πέφτει στη φορολογική διοίκηση αφού η εκκαθάριση των δηλώσεων και η άμεση επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους είναι η πιο σημαντική ροή των επόμενων εβδομάδων. Από τα 576 εκατ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών φόρων άνω των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ είναι ποσό  280 εκατ. ευρώ εκ του οποίου  ποσό που δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών) φτάνει στα  235 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, για τον μήνα Ιούνιο, από το ποσό των 1,847 δισ. ευρώ στο “στενό” Δημόσιο αφορά οφειλή 52 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές των ΔΕΚΟ 272 εκατ. ευρώ τον Μάιο διαμορφώθηκαν σε 268 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνουν στα 263 εκατ. ευρώ, ενώ οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  οφείλουν 507 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 194 εκατ. ευρώ, ενώ η πιο μεγάλη άνοδος είναι στα νοσοκομεία με οφειλές 662 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 756 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες προς τρίτους υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη