Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Προχωρούν οι διεργασίες για την υλοποίηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη – 1η Οκτωβρίου ξεκινά τη λειτουργία της η πρώτη πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη

Τον Μάιο του 2022, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος ανακοίνωνε από το βήμα της εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, την επιπλέον εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση και ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη.

Δύο χρόνια μετά και εν αναμονή της εμπορικής λειτουργίας του πρώτου FSRU σε λίγες ημέρες, ο όμιλος Κοπελούζου, έχοντας όπως αναφέρει, κλείσει με συμβόλαια το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας, φαίνεται, ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση και του δεύτερου FSRU στη Θράκη. Οι διαδρομές του LNG στην περίπτωση αυτή θα είναι διαφορετικές και θα στοχεύουν, χρησιμοποιώντας κατά βάση αμερικανικό LNG να τροφοδοτήσουν με αέριο την ΝΑ και Κεντρική Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι την Ουκρανία.

Κατά τον τρόπο αυτό ο στόχος, είναι η ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης να απεγκλωβισθεί από το ρωσικό αέριο και να προετοιμασθεί για τις επιπτώσεις της λήξη της συμφωνίας διέλευσης στο τέλος του τρέχοντος έτους από Ρωσία σε Ουκρανία, θέμα που δεν έχει κλείσει οριστικά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει επίσημα η εμπορική λειτουργία του πρώτου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον κύριο Σιφναίο, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στο σταθμό στην Ελλάδα πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Ο κύριος Σιφναίος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πρέσβεις των κρατών μελών και τους αντιπροσώπους τους για την επίσκεψή τους στο FSRU και φυσικά την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα για την τιμητική πρωτοβουλία. Μας χωρίζουν λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Σταθμού, την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία που θα σημάνει και επίσημα την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με σημαντικές πλέον ευκαιρίες διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού τους, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την πρόσφατη συμφωνία που αφορά στην δέσμευση του 1/4 της δυναμικότητας του Τερματικού από την αμερικανική εταιρεία Venture Global LNG».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη