Ότι η Θράκη έχει τις δυνατότητες να είναι «πρωταθλήτρια» στον τουρισμό περιπέτειας δήλωσε από το δημαρχείο Κομοτηνής ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου Παύλος Γερουλάνος. Μάλιστα ο κος Γερουλάνος είπε πως πρέπει να γίνει «μεταφορά πραγματικών εργαλείων στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Συναντήθηκε χθες 27/07 στο δημαρχείο της Κομοτηνής με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη. Στο γραφείο του δημάρχου βρέθηκαν κι ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής και το μέλος του ΚΙΝΛ Ροδόπης Γιώργος Μανανάς.
Ο κος Γερουλάνος είχε βρεθεί την Δευτέρα 26/07 στην Αλεξανδρούπολη όπου ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στην ημερίδα με τίτλο «Αναγέννηση στην Οικονομία και την Κοινωνία της Θράκης». Δεν έχασε την ευκαιρία λοιπόν να βρεθεί στην πόλη μας και στην συνάντηση με τον δήμαρχο, ο κος Γκαράνης αναφερόμενος στον κο Γερουλανό τόνισε πως είναι «ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτα που όντως πολλές φορές καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα και της περιοχής μας και γενικότερα τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι είναι μια μορφή που πρέπει να συνεχίσει τον καλό πολιτικό λόγο που έχει και θεωρούμε ότι τέτοιοι πολιτικοί λείπουν από την περιοχή και την Ελλάδα».
Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες και έμεινε στο ότι γενικότερα συζητήθηκαν «αναπτυξιακά θέματα της Θράκης». Επιπλέον δήλωσε την πεποίθηση του ότι ο κος Γερουλάνος «θα είναι ένας από τους αρωγούς της περιοχή μας».
Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας χωρίς την εξάρτηση από την κεντρική εξουσία;
Από την δική του πλευρά του ο κος Γερουλάνος επισήμανε ότι με τον δήμαρχο Κομοτηνής «έχουμε μια στενή συνεργασία που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει την δύναμη και να οδηγήσει στην ανάπτυξη όπως εκείνη θέλει και όχι να εξαρτάται πάντα από το κεντρικό κράτος».
Αναφερόμενος στον Δήμο Κομοτηνής τον χαρακτήρισε ως «κλασικό Δήμο» ο οποίος «θα μπορούσε να κάνει πολλά να οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, εάν δεν έπρεπε να περιμένει τα εργαλεία που κρατάει το κεντρικό κράτος στα χέρια του». Μάλιστα είπε ότι αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι» που κρατάει την Ελλάδα πίσω, δηλαδή «το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να περιμένουν πότε θα ελεήσει το κεντρικό κράτος». Ως προς τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως θα έπρεπε να γίνει η «μεταφορά πραγματικών εργαλείων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα τοπικά επιμελητήρια και τα τοπικά πανεπιστήμια» και όλα αυτά κατά τον ίδιο αποτελούν το πρώτο βήμα για το καλύτερο μέλλον των περιοχών.
Η Θράκη ως προορισμός για τουρισμό περιπέτειας
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το παράδειγμα που έφερε που αφορά τον τουρισμό περιπέτειας όπως τον αποκάλεσε. «Είναι ένα ανερχόμενο είδος τουρισμού με τεράστια προοπτική για την περιοχή γιατί θέλει λίγη υποδομή, αλλά θέλει πολύ πλούτο» σημείωσε.
Στο πως θα μπορούσε να είναι «πρωταθλήτρια» στον τουρισμό περιπέτειας η Θράκη ο κος Γερουλάνος ανέφερε τα εξής: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει καταγράψει 34 διαφορετικές μορφές τέτοιου είδους τουρισμού περιπέτειας. Η Θράκη μπορεί να προσφέρει τις 31. Θα μπορούσε να είναι δηλαδή πρωταθλήτρια σε τέτοιου είδους τουρισμού. Σήμερα δεν είναι γιατί πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια να έχουν την δύναμη να οργανωνόσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς αυτόν τον σκοπό».
Πηγή: xronos.gr