Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς (photo) – Ενημέρωση 21:00

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Λευκίμης μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο παρθένο δάσος, στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου, της φωτιάς.

Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο έχει προκαλέσει την ανησυχία όχι μόνο των πανελληνίων ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και παγκοσμίως αφού υπάρχουν κυρίως τηλεοπτικά συνεργεία από πολλές χώρες. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στον μαυρόγυπα, ο οποίος είναι ίσως ένα από τα σπανιότερα είδη που κατοικεί στο δάσος της Δαδιάς.  Στα σπάνια αρπακτικά εστιάζουν και οι άνθρωποι της WWF που ζητούν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθήσουν να προστατέψουν και να σώσουν τις φωλιές τους και φυσικά την περιοχή στις οποίες είναι εγκατεστημένες.

 Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Πιλότος που συμμετέχει στην επιχείρηση: “Πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν την έχω ξαναζήσει”

Σύμφωνα με πληροφορίες του focustonevro.gr πιλότος με καταγωγή από τον Έβρο που συμμετέχει στην επιχείρηση έκανε αναφορά για “πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν την έχει ξαναζήσει”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ γίνονται ρίψεις και προσωρινά πετυχαίνουν στον πυρήνα της φωτιάς, και η φλόγα σβήνει,  δυστυχώς το γεγονός ότι το δάσος είναι παρθένο έχει σαν αποτέλεσμα στο έδαφος να υπάρχει καύσιμη ύλη που αποτελείται από πευκοβελόνες που σε κάποια σημεία μπορεί να φτάνουν και το 1 μέτρο! Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά που μέσα σε δευτερόλεπτα αναζωπυρώνουν τη φλόγα.

32 Υλοτόμοι ανοίγουν δρόμους

Στο κάλεσμα που έκανε το συντονιστικό όργανο για να βρεθούν υλοτόμοι, εμφανίστηκαν 32 οι οποίοι δήλωσαν παρόν και ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα τόσο για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς αλλά να υπάρξει και πρόσβαση προς το δάσος.

Περιμετρικά του δάσους υπάρχουν μηχανήματα έργων τόσο του στρατού όσο και του Δήμου Σουφλίου αλλά δεν είναι δυνατόν να επιχειρήσουν στα δύσβατα σημεία της πυρκαγιάς. Η φωτιά κατευθύνεται -με τις παρούσες συνθήκες- στο μικρό πυρήνα δυσχεραίνοντας όλο και περισσότερο το έργο της κατάσβεσης χωρίς να αφήνει αισιόδοξα μηνύματα.

Στην Δαδιά βρίσκονται εθελοντικές ομάδες, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές οι οποίοι αναμένουν από πυροσβέστες και κατοίκους αν θα εντοπίσουν τραυματισμένα η τρομαγμένα ζώα που χρειάζονται βοήθεια ώστε να μεταφερθούν  ε ασφαλές σημείο και να τα περιθάλψουν. Αργότερα θα αποδοθούν στην WWF για να επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου από τη Νίψα έως το Σουφλί οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μπορεί να συναντήσουν ζώα που προσπαθούν να σωθούν από την φωτιά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email