Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πρόεδρος Β΄ΕΛΜΕ Έβρου, Χάρης Κουσινίδης: «Ακόμη μια σχολική χρονιά που ξεκινά με ελλείψεις και κενά στον βόρειο Έβρο»

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις 2 Σεπτεμβρίου στα σχολεία τους για να προετοιμάσουν τις αίθουσες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα βιβλία, όμως για ακόμη μια χρονιά δεν λείπουν και τα παρατράγουδα με τα κενά και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Και μπορεί το υπουργείο παιδείας να προχώρησε στο διορισμό περίπου 10.000 εκπαιδευτικών, όμως ο «πονοκέφαλος» των αναπληρωτών καλά κρατεί.  Η ανακοίνωση των προσλήψεων 8.553 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και στη γενική εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι προσλήψεις 5.539 μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου 31 Αυγούστου με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Καθώς πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να μετακινηθούν στον τόπο καθηκόντων τους, να βρουν στέγη και να παρουσιαστούν στο σχολείο τους, χωρίς αναβολή και καθυστερήσεις.

Στα κενά και τα προβλήματα που παρατηρούνται στο βόρειο κομμάτι του Έβρου αναφέρεται ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Έβρου Χάρης Κουσινίδης, περιγράφοντας τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, τα οποία θα αποτυπωθούν στο 100% τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, όπως είναι η έλευση των αποσπασμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που προκαλεί αγανάκτηση είναι το γεγονός, ότι σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οι καθηγητές ακόμη δεν έχουν έρθει, όπως είναι οι φιλόλογοι.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η είδηση ότι μπαίνει λουκέτο σε 203 σχολεία σε όλη τη χώρα, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν μαθητές και δευτερευόντως εξαιτίας της έλλειψης κτιριακών δομών. Το πρόβλημα δεν είναι νέο, συνδέεται πρωτίστως με την ταχέως εξελισσόμενη υπογεννητικότητα, που πλήττει την πατρίδα μας, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας όπου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν υπάρχουν εγγραφές παιδιών. Η φυγή των νέων, λόγω σοβαρών ελλείψεων στην υγεία και την παιδεία, μαζί με τη δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης οδηγούν στην ερήμωση περιοχών. Στην περιφέρεια ΑΜΘ δεν θα λειτουργήσουν φέτος 26 σχολεία σε Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα.

Ο κύριος Κουσινίδης δεν παραλείπει να σχολιάσει και το αλαλούμ με το κλείσιμο, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, για παράδειγμα στην Ορεστιάδα, δημοτικό σχολείο έχει μόνο μία τάξη στην Ά, με τον αριθμό των παιδιών να φτάνει μόλις τα 20. Άλλο παράδειγμα, σε λύκειο πάλι στην Ορεστιάδα με τμήμα κατεύθυνσης αντί να έχει 13 παιδιά, έχει 27, ενώ θα έπρεπε να «σπάσει» για να είναι αποδοτικό και το μάθημα.

Οι συμπτύξεις γίνονταιμε γνώμονα την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, καθαρά με λογιστικά κριτήρια και όχι με βάση την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, κινήσεις και ενέργιες που αποδεικνύουν κατά την εκτίμηση του κυρίου Κουσινίδη, ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει δημόσιο σχολείο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email