Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων: «Δεν υπάρχουν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα»

Από την έναρξη της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα η Ελλάδα σώζει εκατοντάδες αλλοδαπούς καθημερινά τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες, που μέχρι στιγμής παραμένουν αβάσιμες, για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών από τη χώρα μας, κατευθυνόμενες κυρίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις που σκόπιμα συγχέουν το δικαίωμα αποτροπής εισόδου με την παράνομη πράξη επαναπροώθησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία επτά χρόνια (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), η Ελλάδα έχει προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε τουλάχιστον 1εκ αλλοδαπούς, αποδεικνύοντας πως ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Κι ενώ οι καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας είναι υπό αμφισβήτηση, εκατοντάδες είναι τα ντοκουμέντα τουρκικών αρχών είτε να κατευθύνουν αλλοδαπούς προς την Ελλάδα είτε να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους απομακρύνουν από την Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, με αποκορύφωμα –αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα- την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στην κρίση των Καστανιών.

Το ζήτημα φύλαξης των συνόρων ανακινήθηκε ξανά, με το βλέμμα της Ευρώπης να στρέφεται στο Αιγαίο, όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ψεύδη, με τον ίδιο ν’ ανταπαντά πως η ερώτηση αποτελεί «προσβολή» στο πρόσωπο του ίδιου αλλά κι όλου του ελληνικού λαού, διαμηνύοντας πως «δεν θα δεχθώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα σώζει ανθρώπους στα σύνορά της, ενώ συγχρόνως έχει εφαρμόσει μία «σκληρή αλλά δίκαιη» πολιτική στο μεταναστευτικό και τη χορήγηση ασύλου, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας.

Π. Χαρέλας: «Ακολουθάμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες»

Πως η Ελλάδα ακολουθά πιστά το γράμμα του νόμου και δεν παρανομεί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία» που να δείχνουν παράνομη δραστηριότητα των αρχών της Ελλάδας, «δεν υπάρχουν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών» είπε κι υποστήριξε πως «αυτό που κάνει η χώρα μας κι εμείς είναι να ακολουθάμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Όπως άλλωστε εξήγησε, εάν γίνονταν παράνομες επαναπροωθήσεις… δεν θα υπήρχαν μη νόμιμοι μετανάστες ή πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. «Αν θα προχωρούσαμε σε τέτοιου είδους ενέργειες (εν. παράνομες επαναπροωθήσεις) δεν θα βλέπατε κανέναν στη Ροδόπη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία έχει δημιουργήσει και συνεχώς δημιουργεί εκείνες τις δομές, όπως ορίζονται από την Ευρώπη, προκειμένου να διαχειριστούμε τον κάθε μετανάστη που μπαίνει στη χώρα μας. Αλλιώς δεν θα είχαμε καμία δομή και δεν θα φώναζαν οι τοπικές κοινωνίες “γιατί κάνετε δομές φιλοξενίας μεταναστών”. Αυτές οι δομές είναι αναγκαίες για να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες διαχείρισης του κάθε μετανάστη που εισέρχεται στη χώρα μας», σημείωσε αναλυτικά.

Ξεκαθάρισε πως άλλο παράνομες επαναπροωθήσεις, που απαγορεύονται, κι άλλο άσκηση του δικαιώματος αποτροπής εισόδου αλλοδαπών από μη επίσημη πύλη εισόδου στη χώρα, όπως για παράδειγμα έγινε στις Καστανιές, όταν χιλιάδες αλλοδαποί αποπειράθηκαν να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα. Τέλος, κατηγόρησε πως οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων αποτελούν «προβοκάτσια» που «πηγάζουν κυρίως από την Τουρκία.

«Εργαλειοποίηση μεταναστών» βλέπει ο υπουργός

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της. Δεν το κρύβουμε, το είπαμε ξεκάθαρα, παρεμποδίζουμε παράνομες διελεύσεις. Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα», δήλωσε από θέσης του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM». Ο υπουργός υποστήριξε πως το μεταναστευτικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει, καθώς «πλέον μιλάμε για εργαλειοποίηση μεταναστών και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Όπως υπογράμμισε «το μεταναστευτικό δεν είναι το ρομαντικό προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους», ενώ υποστήριξε αναλυτικά πως η μεγάλη πλειοψηφία των αλλοδαπών «είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες, φάνηκε και από το ναυάγιο που σώσαμε νότια της Κρήτης και που η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω και το πήραμε εμείς. Τα δύο τρίτα προέρχονται από ασφαλείς χώρες και το υπόλοιπο ένα τρίτο έρχονται μέσω ασφαλών χωρών.  Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε μία διαδικασία με τις πρεσβείες Μπαγκλαντές και Πακιστάν για να απελάσουμε αυτούς που παρατύπως βρίσκονται στη χώρα μας».

Ακόμη, εξήγγειλε πως ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί «με εθνικά κονδύλια», παρά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τον (συγ) χρηματοδοτήσει.

Μιλώντας στο CNN αρνήθηκε κάθε κατηγορία παράνομων επαναπροωθήσεων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «αβάσιμες» κι εξηγώντας πως ακόμη κι αυτές ερευνώνται πάντοτε από ανεξάρτητες αρχές, ενώ επίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιτηρούν κι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα είχαν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, εάν συνέβαινε. Υπογράμμισε, τέλος, πως η Ελλάδα «τα τελευταία επτά χρόνια έχει προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε περισσότερους από 1εκ πολίτες» για τους οποίους κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ κατηγόρησε τα κυκλώματα διακίνησης πως θησαυρίζουν εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email