Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: Ο φράχτης διασφαλίζει τα σύνορα

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο στην ΕΡΤ μίλησε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας σχετικά με τις εργασίες προόδου της ανέγερσης του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία.

«Λυπάμαι που παίρνει μια τέτοια τροπή η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες. Δε χωράει αμφισβήτηση τις τελευταίες ημέρες ότι τον Μάρτιο του 2020 μας έσωσε ο φράχτης στον Εβρο, που δημιουργήθηκε το 2011» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Χαρέλας.

Και όπως τόνισε, «αυτή την στιγμή συζητάμε για την επέκταση του φράχτη για τέτοιου είδους μαζικές εισβολές». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομποσπονδίας Συνοριοφυλάκων «η Ελλάδα προετοιμάζεται για έναν υβριδικό πόλεμο», όπου οι μετανάστες θα χρησιμοποιούνται -κατά χιλιάδες- προσπαθώντας να μπουν στη χώρα μας.

Για να μη περάσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις με τον Μάρτιο του 2020, όπως επισήμανε ο κ. Χαρέλας, δεν χωράει αμφισβήτηση ότι χρειάζεται ο φράχτης.

«Ο χάρτης είναι ένα μέσο για εμάς που μας βοηθάει πολύ καλά να κάνουμε τη δουλειά μας. Σε κάθε περίπτωση, αποτρέπει τη μαζική εισβολή και συμβάλλει στο να προάγουμε την ασφάλεια στη χώρα μας», σημείωσε.

Σήμερα οι υπογραφές για την επέκταση του φράχτη

Με αφορμή ότι σήμερα πέφτουν οι υπογραφές για την επέκταση του φράχτη ο κ. Χαρέλας τόνισε ότι ο Μάρτιος του 2020 έδειξε στις ελληνικές Αρχές ότι ο φραχτης στον Έβρο είναι ένα αποτρεπτικό εμπόδιο που δεν καθορίζει σήμερα σύνορα.

«Θα γίνονται περιπολίες μπροστά και από τον φράχτη» πρόσθεσε αναφέροντας ότι από μόνος του δεν αποτρέπει την είσοδο μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας. «Ο φράχτης προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν κάμερες και υπηρεσιακό κέντρο» είπε διευκρινίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι συνοριοφύλακες δε θα δεσμεύουν άσκοπα σε κάποιο σημείο περιπολίες.

Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης και τις ενέργειες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούληνα μπλοκάρει τη διαδικασία εξεύρεσης πόρων ο κ. Χαρέλας αναρωτήθηκε εάν στις εξοχικές του κατοικίες έχει περιφράξεις.

«Η χώρα θα πρέπει να έχει το φράχτη ή τα εμπόδια εκείνα ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συνοριοφυλάκων η επέκταση του φράχτη στον κεντρικό Έβρο, σε έκταση 35 χιλιομέτρων, σχεδιάζεται στο σημείο όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη μεταναστευτική πίεση. «Οι μετανάστες περνάνε εύκολα στην ελληνική πλευρά, περνάνε τον δρόμο, ανεβαίνουν στα βουνά και χάνονται στα ορεινά χωριά, μέσα στα ορεινά χωριά» ανέφερε για να δείξει ότι οι κάτοικοι θέλουν το φράχτη.

«Αυτό θα σταματήσει με το φράχτη γιατί θα υπάρχει έλεγχος. Ο φράχτης μας βοηθάει στη δουλειά μας και θα προάγει την ασφάλεια στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαδημούλης για να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα», επισήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός καθώς επιμένει στη σημασία να σταλεί σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη