Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Πως αποτιμά την τηλεδιάσκεψη με τον Μηταράκη η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό και άλλους εκπροσώπους φορέων με θέμα την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, ήρθε στην ουσία να επιβεβαιώσει την πλήρη εναρμόνιση της κυβέρνησης με το σχεδιασμό της ΕΕ, για τη μετατροπή της χώρας σε μια μεγάλη φυλακή, στο πλαίσιο φυσικά και της επικαιροποίησης της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό μέσω των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών».

Ήρθε όμως να επιβεβαιώσει και την υποκριτική στάση πολλών άλλων πάνω στο θέμα. Και πραγματικά μας προκαλεί θλίψη η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, σαν να συζητάμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιλάμε για χιλιάδες
ανθρώπους ξεριζωμένους είτε λόγω πολέμων, διωγμών αυταρχικών καθεστώτων, είτε λόγω φτώχειας, οι οποίοι μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει προορισμό άλλες χώρες, πολλοί έχουν στόχο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε άλλα κράτη. Αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται για μήνες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επηρεάζοντας φυσικά και τις τοπικές κοινωνίες και η κατάσταση αυτή έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι αιτίες αυτές, είναι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση, η συνθήκη του Δουβλίνου η οποία εγκλωβίζει τους πρόσφυγες την Ελλάδα, καθώς και η συμμετοχή της χώρας στις επεμβάσεις των «συμμάχων» και η μετατροπή της χώρας σε ένα γιγάντιο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, με τελευταίο παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα είναι θέμα όλης της χώρας και όποιος δεν αντιδρά στις παραπάνω αιτίες, έχει εξίσου μεγάλες ευθύνες. Καλούμε όσους πραγματικά θέλουν να δοθεί μια ουσιαστική λύση, κόντρα στα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη προσφύγων και κατοίκων της
περιοχής, οργανωμένα και με όρους κινήματος να διεκδικήσουν:

  • Να μην γίνει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά αλλού στη χώρα.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα όπου θα εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες. Αξιοπρεπείς, ανθρώπινες και σύμφωνες με τα επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας όλων των ανηλίκων προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό, σε χώρους όπου θα διευκολύνεται η ένταξη στην εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η υγιής ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και η εν γένει μέριμνα του ανηλίκου.
  • Μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής και εργασίας στο χώρο του ΚΥΤ, αλλά να υπάρξει και άμεση αποζημίωση όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές λόγω του μακροχρόνιου εγκλωβισμού των προσφύγων, είτε στα νησιά, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Tην κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και των συμφωνιών Τουρκίας –ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.
  • Με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου να πραγματοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας και της Συρίας, όπου θα παρέχονται ταξιδιωτικά έγγραφα για την απευθείας μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Υπουργός, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι υπήρχαν αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια και ενάντια στην ίδρυση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο το 2013, αλλά και το 2016 ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και του Ν. 4375/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο το μέγεθος του ΚΥΤ, αλλά να μην υπάρχει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Όσες υποσχέσεις και να δίνονται σήμερα είναι χωρίς αντίκρισμα και θα διαψευστούν από τις εξελίξεις, γιατί δυστυχώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών, στο φόντο και της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι εστίες πολέμου και η εκμετάλλευση που γεννάν την προσφυγιά και μετανάστευση. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και δράση με τον προαναφερθέν προσανατολισμό.

ΥΓ. Στην πρόταση μας ώστε οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου να πραγματοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας και της Συρίας, ο κ. Υπουργός απάντησε πως δεν δέχεται η Τουρκία, Ευρωπαίους στο έδαφος της. Ξεχνά βέβαια ο κ. Υπουργός ότι καθημερινά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμμετέχουν σε κοινές ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις είτε στην Ελλάδα, είτε στην Τουρκία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη χωρά «σύμμαχο» μας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email