Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ανθρώπινο δράμα πίσω από τον φωτογραφικό φακό

Μέσα σε λίγες ώρες εκατομμύρια Ουκρανοί είδαν τις ζώες τους να αλλάζουν. Η εισβολή των Ρώσων στη χώρα τους «πάγωσε» το χρόνο και ανάγκασε τους πολίτες να πάρουν γρήγορα κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες

O ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, με τις δύο πλευρές να κοινοποιούν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον απολογισμό. Η Ουκρανία λέει ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες

Περισσότεροι απο 100.000 Ουκρανοί έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο πέρα από τα σύνορα της πατρίδας τους και τον εφιάλτη των βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις μόνο την πρώτη ημέρα της εισβολής. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ξεριζωμένων στα πέντε εκατομμύρια.

Μικρά παιδιά σε καταφύγια

Όσοι έμειναν πίσω, έσπευσαν σε υπόγεια καταφύγια και σταθμούς μετρό, περιμένοντας να τελειώσει ο παραλογισμός του πολέμου. To BBC μεταδίδει την ιστορία μίας τετραμελούς οικογένειας που παραμένουν στο σπίτι τους στο Ντίνπρο. Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο ημέρες, η Χάνα Σίβα μετέφερε όλη την οικογένεια στο σαλόνι για να κοιμηθεί πίσω από τον καναπέ.

Ο άντρας της έβγαλε το όπλο του. Τώρα βρίσκεται δίπλα σε ένα λούτρινο αρκουδάκι στο περβάζι του παραθύρου τους. Η μητέρα δύο παιδιών παραδέχεται ότι χαμογελάει για να μην ανησυχεί τα παιδιά της. «Έκλαιγαν όλη μέρα χθες, είναι πολύ νευρικά, οπότε δεν έχω την πολυτέλεια να φοβάμαι», λέει η Χάνα.

Και τα δύο αγόρια της φορούν βραχιόλια έκτακτης ανάγκης που παρήγγειλε πριν από μια εβδομάδα με τα ονόματά τους, έναν αριθμό κινητού και την ομάδα αίματος τους.

Θρήνος στην κηδεία αγαπημένου

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν θλίψη. Τραυματίες, ηλικιωμένοι, μωρά που κλαίνε, ζευγάρια που λένε το σπαρακτικό «αντίο» χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τα ξαναπούν και στο φόντο οι ελπίδες να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος, με το μικρότερο δυνατό κόστος απο εδώ και πέρα.

Συντρίμμια και χαλάσματα μετά τη συντριβή αεροσκάφους

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email