Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πόλη και Πολίτες – Υπόθεση χρυσός: «Το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται ζοφερό αν μείνουμε απαθείς στην καταιγίδα που έρχεται».

Τους φόβους της ότι η έναρξη των εργασιών εξόρυξης χρυσού είναι μία ειλημμένη απόφαση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Πόλη και Πολίτες». 

Στο κείμενο που εξέδωσε πριν από λίγο αποτυπώνει την ανησυχία της για τις μελλοντικές ενέργειες-σχεδιασμούς της εταιρείας “EL DORADO GOLD” στην περιοχή του Περάματος της Π.Ε. Έβρου.

Αναλυτικά το κείμενο:

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή μας, στο Πέραμα, παραμένει ενεργό και επίκαιρο. Παρακολουθώντας τις κινήσεις της “EL DORADO GOLD”, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται περί ειλημμένης απόφασης και είναι απλά θέμα χρόνου η υλοποίηση της και η έναρξη των εργασιών εξόρυξης.

Είναι πραγματικά λυπηρό να συνειδητοποιεί κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια σκληρού και αδιαπραγμάτευτου αγώνα κατά των χρυσωρυχείων, εκ μέρους όλων (σχεδόν) των φορέων της Θράκης και της τοπικής μας κοινωνίας, με μπροστάρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση (και τον Βαγγέλη Λαμπάκη βεβαίως), η «επένδυση» φαίνεται αποφασισμένη να ξεκολλήσει την από χρόνια βαλτωμένη καταστροφική για ανθρώπους και περιβάλλον δραστηριότητα και να θέσει σε εθνική προτεραιότητα τη λειτουργία της.

Κι αυτό, χωρίς να έχει μεταβληθεί κανένα δεδομένο σε σχέση με τα ήδη γνωστά και υφιστάμενα.

Μιλάμε δηλαδή και πάλι για εξόρυξη με τη μέθοδο του κυανίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον γενικότερα.

Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή στο όνομα μιας επίπλαστης και απατηλής ευημερίας που δήθεν θα φέρει η λειτουργία των χρυσωρυχείων στο Πέραμα, σε μια περίοδο ομολογουμένως δύσκολη για την εθνική οικονομία, ιδιαιτέρως δε για την τοπική, που τίποτα δεν περισσεύει αλλά ούτε και οι αντοχές των ανθρώπων.

Προφανώς το στοιχείο αυτό εκτιμάται από τους ιθύνοντες ως ικανό να φέρει την πολυπόθητη κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων και την εταιρία πιο κοντά στο στόχο της.

Το timing, η στιγμή είναι τώρα, “με καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” να ανταλλαγεί ότι πολυτιμότερο διαθέτει αυτός ο τόπος… όχι ο χρυσός, αλλά το νερό και ό,τι παράγει ο άνθρωπος σε γη και θάλασσα… η υγεία του.

Το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται ζοφερό, αν μείνουμε απαθείς στην καταιγίδα που έρχεται και δεχθούμε το γεγονός μοιρολατρικά ως τετελεσμένο.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποδείξει ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς τη θέλησή τους. Τίποτα που να ορίζεται από το νόμο του ανθρώπου και όχι του Θεού. Με όποιον τρόπο… με όποιο μέσο…

Ζούμε κι ελπίζουμε, να είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε, για μια φορά ακόμη.

Ανησυχούμε μόνον για τις καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις του νυν δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη περί δημοψηφίσματος!

Δείτε την ανάρτηση:

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή μας, στο Πέραμα, παραμένει ενεργό και επίκαιρο….

Posted by Πόλη & Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης on Tuesday, March 16, 2021
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email