Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πόλη & Πολίτες: Εισάγει την ανασκόπηση του δημοτικού συμβουλίου

Τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια διεξάγονται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και παρόλο το αίτημά μας για ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, φαίνεται πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει τη βούληση να πράξει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εμείς σεβόμενοι την ψήφο των δημοτών οφείλουμε να παρέχουμε ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2020.

  1. Το πρώτο θέμα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και αφορούσε την έγκριση του Δ.Σ. για την ένταξη στο Πράσινο ταμείο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου», καθώς και τον ορισμό εκπροσώπου από το Δήμο για την υπογραφή συμφώνου. Η παράταξή μας υπερψήφισε το θέμα αφού ήταν ένα από τα έργα το οποίο
    εμπνευστήκαμε και για το οποίο θέσαμε τις βάσεις και αρχίσαμε την υλοποίησή του.
  2. Το επόμενο θέμα αφορούσε την έγκριση πρότασης για τη διεξαγωγή αγώνων υπό το όνομα του Βαγγέλη Φουντουκίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Παρόλο που η Δημοτική Αρχή έσπευσε άρον άρον να θέσει πρόχειρα το θέμα στην ημερήσια διάταξη για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού έχουμε εδώ και πολλές ημέρες καταθέσει αίτημα προς συζήτηση στο Δ.Σ. που αφορά τη ονοματοδοσία του χώρου μπροστά από το Δημοτικό στάδιο ως Πλατεία «Ευάγγελου Φουντουκίδη» και ακόμη δεν έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη, δεν μπορούσαμε παρά να είμαστε θετικοί σε αυτή την πρόταση αναγνωρίζοντας την προσφορά του αποθανόντα στα
    αθλητικά δρώμενα του Δήμου
    .
  3. Άλλες δύο παραιτήσεις αποδεχθήκαμε στο επόμενο θέμα από την παράταξη του κυρίου Ζαμπούκη, αυτή τη φορά μελών της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου. Το γεγονός μας προβληματίζει αφού αυτές οι παραιτήσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη πολλές που έχουν έρθει προς ψήφιση μέχρι στιγμής στο Δ.Σ. και αφορούν παραιτήσεις από επιτροπές αλλά και από θέσεις ευθύνης.
  4. Για δεύτερη φορά αποσύρθηκε από τα θέματα προς συζήτηση ο νέος Αθλητικός Κανονισμός του Δήμου, κάτι που αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε και ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά θα σταθούμε στο γεγονός πως προβλέπει τη χρήση αντιτίμου για όσους χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου είτε είναι σύλλογοι, είτε είναι δημότες.
    Κάνουμε ξεκάθαρο από τώρα πως η παράταξή μας δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το θέμα, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου όλοι μας αντιμετωπίζουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική στενότητα.
  5. Το σημαντικότερο θέμα προς συζήτηση ήταν η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για την επόμενη χρονιά. Είθισται το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής να αντικατοπτρίζει τη στόχευση, το όραμα και τη φιλοσοφία της σχετικά με το μελλοντικό σχεδιασμό του Δήμου, αφού έχει τη ιδιότητα του μπούσουλα όσον αφορά τις προτεραιότητες για τα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει.

Η παράταξή μας, με συνέπεια και σύνεση, κατέθεσε το δικό της εναλλακτικό Πρόγραμμα, το οποίο και πήρε την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας. Ένα πρόγραμμα το οποίο περιείχε όλα όσα οραματιστήκαμε και έκαναν, μαζί με όσα υλοποιήθηκαν ή κατασκευάζονται, ξακουστό το Δήμο μας σε όλη την επικράτεια.

Η πρότασή μας για ουσιαστική σύγκλιση και συνένωση των προγραμμάτων όλων των παρατάξεων δεν έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή και αντ’ αυτού ακούσαμε ορισμένα επιχειρήματα από τον Δήμαρχο τα οποία δεν έπεισαν.

Το βασικότερο επιχείρημα όλων είχε να κάνει με τη σύγκριση με άλλους Δήμους, οι οποίοι με τον ίδιο πληθυσμό διαθέτουν χαμηλότερα σε ποσά τεχνικά προγράμματα. Διαφεύγει όμως του Δημάρχου το γεγονός πως ο Δήμος μας είναι ο πρώτος σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πως ήδη 55.000.000 € αντιστοιχούν σε συνεχιζόμενα έργα δικά
μας από τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις που με κόπο και αγώνες ετών καταφέραμε.

Δυστυχώς το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό πρόσωπο του πρωτοπόρου Δήμου μας.

Πέραν των συνεχιζόμενων έργων που προαναφέραμε, το πρόγραμμα συμπληρώνουν ασαφείς τίτλοι έργων ύψους 10 + εκατομμυρίων ευρώ και φανερώνουν την προχειρότητα στη διαχείριση που…συνεχίζεται, απέναντι από την δική μας φιλοσοφία που είχε ως σημείο αναφοράς τη δημιουργία.

Περιέχει μάλιστα τέσσερα έργα τα οποία είχαμε ψηφίσει στο Δ.Σ. για την ένταξή τους στο πρόγραμμα LEADER συνολικού ποσού 1.200.000€ και τα οποία ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες, αλλά δυστυχώς ο Δήμος μας ΤΑ ΕΧΑΣΕ. Τα έχασε διότι δεν πρόλαβε να τα καταχωρήσει ηλεκτρονικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου χάνοντας τις προθεσμίες.

Επιπλέον η πεισματική μη ένταξη σημαντικών έργων υποδομής και ενέργειας, για τα οποία έχουμε εργαστεί, καθορίζουν το Δήμο Αλεξανδρούπολης ”πιο φτωχό” στα μάτια της πολιτικής προόδου και στη δυναμική ανάπτυξης της περιοχής μας.

Τη στιγμή που το όνομα ”Αλεξανδρούπολη” ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο ψηλά από όλα στην Ελλάδα…η Δημοτική Αρχή θέτει χαμηλότατα τον πήχη σε σχέση με την δυναμική που καταφέραμε να έχει ως το 2019.

Η μοναδική λέξη με την οποία όλοι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής χαρακτήρισαν το Τεχνικό τους Πρόγραμμα ήταν η λέξη κλισέ «ρεαλιστικό», δείχνοντας πως υπάρχει έλλειμμα φαντασίας και πολιτικού λόγου. Αλήθεια όμως τι άλλαξε από πέρσι όταν εισηγούνταν ένα πρόγραμμα 130.000.000 €; A la carte ρεαλισμός ή γίνατε περισσότερο ρεαλιστές;

Ένα από τα θέματα που γέννησαν προβληματισμό ήταν και το γεγονός πως παρά την εκφρασμένη δυσαρέσκεια από πλευράς των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, τελικώς έφτασαν στο σημείο, οι δύο από τους τρεις, να καταψηφίσουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις και να υπερψηφίσουν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αφού εντάχθηκε εκεί ένας πολύ μικρός αριθμός έργων από τις προτάσεις τους που αντιστοιχούσε σε ποσότητα το 3% των προτεινόμενων έργων και σε όραμα και σχεδιασμό περίπου το ίδιο. Κλεισθένης γαρ…

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μη στηλιτεύσουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά Συμβούλου της Δημοτικής Αρχής που διαρκώς ειρωνευόταν τους ομιλητές και προέβαινε σε χειρονομίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Θα πρέπει να κατανοήσει πως είναι πλέον η δημόσια εικόνα του Δήμου, εκπροσωπεί του δημότες και πως τέτοιου είδους
συμπεριφορές δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος και ούτε αρμόζουν σε κάποιον που θέλει να έχει τον τίτλο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη