Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Πόλη & Πολίτες: Πρόταση του επικεφαλής Βαγγέλη Λαμπάκη προς την Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης

ΛΑΜΠΑΚΗΣ

Με διεξοδική του παρέμβαση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη & Πολίτες» και πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης καταθέτει τους άξονες σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να κινηθεί κατά την γνώμη του, η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Ο πρώην δήμαρχος υπογραμμίζει πως οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Επιτροπή είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι και για αυτόν τον λόγο πρέπει να επικεντρωθεί καθαρά στους τρόπους υλοποίησης τους μην χάνοντας επιπλέον πολύτιμο χρόνο για την ευρύτερη περιοχή. Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της πρότασης:

«Παρακολούθησα την διάσκεψη της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη στις 02-09-2020.
Συμμετέχουν σ’ αυτήν αξιόλογοι πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα κι’ αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την καλοπιστία μου για όσα παρακάτω παραθέσω.
Ωστόσο ταυτόχρονα διαπίστωσα:
Α. Αδυναμία να προσδιορισθούν οι τομείς ανάπτυξης της Θράκης, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα στους υφιστάμενους και υποβαθμισμένους, ή σε νέους.
Β. Αδυναμία προσδιορισμού μέσων και μεθόδων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του σκοπού.
Γ. Αδυναμία άμεσου προσδιορισμού και χάραξης πολιτικής με δεδομένη την αδυναμία ακόμη και ανίχνευσης των αναπτυξιακών πόλων, τουλάχιστον κατά προτεραιότητα.
Δ. Διαρκή αντιπαράθεση για τον αποκλεισμό της Αν. Μακεδονίας.
Ε. Προβληματισμό που ωστόσο έπρεπε αυτονόητα να έχει διευθετηθεί, για το εάν δηλ. πρέπει να συμπεριληφθούν – χρησιμοποιηθούν όσα «καλά» προτάθηκαν – καταγράφηκαν για την Θράκη στο παρελθόν (και αναφέρομαι στην διακομματική επιτροπή του 1993 για την Θράκη και στο αναπτυξιακό συνέδριο για την περιφέρειά μας από το ΣΥΡΙΖΑ κλπ.)
ΣΤ. Προβληματισμό για το αν πρέπει και πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τοπικοί φορείς και μονάδες της Θράκης με επιχειρήματα όπως «ΜΑ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ή ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ή ΤΙΣ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΚΕΙ»
Ε. Αδυναμία προσδιορισμού λειτουργίας και διαχείρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τον ορατό κίνδυνο δημοσιοποίησης άκρως ευαίσθητων θεμάτων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Θράκης και της διασυνοριοκότητας της.
Ζ. Προβληματισμό για πολλά ακόμα δευτερευούσης σημασίας θέματα που όμως είναι πλέον του βέβαιου ότι θα μεταφέρουν στην διακομματική επιτροπή το κλίμα της Βουλής με την υπερχειλή ακούσια ή εκούσια σύγκρουση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα για τη Θράκη, ή πενιχρά και μη αντάξια της στόχευσης που δημιουργήθηκε μ΄αυτή την επιτροπή. Είναι πολύ πιθανό δε, η αντιπολιτευτική τακτική να επισκιάσει κάθε καλό, που είναι δυνατόν να προκύψει.
Έχοντας εμπειρία από την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα (ως δημάρχου Αλεξ/πολης επί 9 χρόνια και προέδρου της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης επί 5 χρόνια) αλλά προπάντων από το γεγονός ότι γεννήθηκα και ζω συνεχώς στην αγαπημένη μας Θράκη, αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω τους πρωταρχικούς στόχους που ως αυτονόητα κρίνω ότι πρέπει να προηγηθούν άλλων και μάλιστα άμεσα.

Α) Δημογραφικό- Ανεργία- Οικονομία
1. Η Θράκη εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της, ενώ πολλές ντόπιες επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να μεταφέρουν ολόκληρη ή μέρος της δραστηριότητας τους σε γειτονικές χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για ανταγωνιστικότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο ντόπιος πληθυσμός υπό το βάρος της επιβίωσης του, καθημερινά μεταφέρεται σε πόλεις των γειτονικών χωρών για αγορά αγαθών με χαμηλότερο τίμημα, πλην όμως, σε βάρος της ντόπιας επιχειρηματικότητας. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να θεσμοθετηθεί ζώνη ειδικής φορολόγησης για παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στην Θράκη, με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση στην Θράκη αυτών των επιχειρήσεων και είσοδο νέων επιχειρήσεων στην περιοχή ακόμα και από το εξωτερικό, που θα ενισχύσουν την τοπική αγορά με θέσεις εργασίας μειώνοντας άμεσα την ανεργία, βελτιώνοντας τους οικονομικούς δείκτες τοπικά και πανελλαδικά και κτυπώντας το δημογραφικό πρόβλημα σε μία ευαίσθητη περιοχή που αν μη τι άλλο, επιβάλλεται να διατηρήσει τον πληθυσμό της. Στην ΒΙΠΕ Αλεξ/πολης δυστυχώς μόνο κουφάρια από το παρελθόν υπάρχουν. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση η επαναδραστηριοποίηση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Γιατί να μην γίνει αυτό εδώ στην Θράκη, αφού διά του τρόπου αυτού θα τονωθεί η περιοχή παραγωγικά, κατ΄επέκταση οικονομικά, άλλως πληθυσμιακά τουλάχιστον και ενώ η διακομματική επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι συντρέχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας, μείωσης της ανεργίας και αντιμετώπισης του δημογραφικού.

2. Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους.
α) Ανάπτυξη στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου με βάση σύγχρονα περιβαλλοντικά μοντέλα με κατάλληλη και διεξοδική διαμόρφωση της υφιστάμενης κατάστασης, αναδεικνύοντας το παράλληλα και σε στήριξη με άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας και σε σύνδεση μ΄αυτές (όπως με το δάσος Δαδιάς, το Πόρτο Λάγος – Βιστωνίδα κ.λ.π.).
β) Οριστική απαλλαγή της Θράκης (Σάπες και Πέραμα Αλεξανδρούπολης) από τον δαίμονα της εξόρυξης χρυσού που θα διαλύσει τον αναπτυξιακό και παραγωγικό πυρήνα της χωρίς εξαίρεση, αφού όλοι οι άλλοι παραγωγικοί τομείς θα υποχωρήσουν.

3. Ανάπτυξη στον Τουρισμό.
α) Επίλυση των προβλημάτων σε δομές υποδομών στη Σαμοθράκη με την ανάδειξη της ως ναυαρχίδας ενός ιδιαίτερου και ποιοτικού προορισμού, που θα αποτελεί στόχο τουριστών από ολόκληρη την Ευρώπη.
β) Ανάπτυξη Τουριστικής ζώνης στο χώρο μεταξύ Αρχαίας Ζώνης και Μαρώνειας και πολιτιστικής σύνδεσης τους μετά την ήδη κατοχύρωση των απαιτούμενων κονδυλίων για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέσει τους δύο νόμους Έβρου και Ροδόπης.
γ) Σύνδεση με περιφερειακή συνείδηση όλων των περιοχών της Θράκης αλλά και της Αν. Μακεδονίας σύμφωνα με το χωροταξικό της Περιφέρειας μας.

4. Ενεργειακή ανάπτυξη
Μετά τη άρνηση – αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ανάπτυξη, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για την συνέχιση των έργων α) τηλεθέρμανσης δημοτικής ενότητας Φερών από τον ΤΑΡ και β) τηλεθέρμανσης δημοτικής ενότητας Τραϊανούπολης, από το εξασφαλισμένο γεωθερμικό πεδίο, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα γεωθερμικά πεδία (πράσινη ανάπτυξη) σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας.

5. Ανάπτυξη του λιμένος Αλεξ/πολης
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, αγωνίας, προσδοκίας, αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας την ημέρα που θα μετατραπούν τα όνειρα μας σε υλοποιήσιμα χειροπιαστά σχέδια, για κάθε αναπτυξιακή μορφή που θα επιλεγεί, πάντα σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας ηλεκτροκίνησης του σιδηρόδρομου για την σύνδεση μας με το BURGAS. (Στο επίκεντρο LNG-Μαρίνα-Εμπορική ζώνη)

6.Ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας με επιλογή σύγχρονων μοντέλων, και χρηματοδότηση τους ώστε ο κάθε Θρακιώτης, αγρότης και κτηνοτρόφος, να καταστεί ανταγωνιστικός, ενισχύοντας ταυτόχρονα την βιοποικιλότητα.

Β) Εκπαίδευση
α) Ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με ιδιαίτερη χρηματοδότηση και κυρίως με δημιουργία ισχυρών μεταπτυχιακών τμημάτων για προσέλευση κυρίως ξένων φοιτητών.
β) Ανάθεση σε εξειδικευμένους για την εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των ηλικιακών ομάδων της μειονότητας, σ’ αυτό που απαιτείται κάθε φορά για κάθε ομάδα εξ’ αυτών στον ιδιαίτερο τόπο που χαρακτηριστικό του είναι η υποβάθμιση.

Γ) Κοινωνική Συνοχή
Είναι απόλυτη ανάγκη οι μουσουλμανικές συνοικίες της μειονότητας στη Θράκη να πάρουν άλλη μορφή, ακολουθώντας και υλοποιώντας την ζώνη ενεργού πολεοδομίας, ώστε μέσα από την πολεοδομική αναγέννηση να «μεταμορφωθούν» κοινωνικά και ν΄αναπτυχθούν οι κάτοικοι κάποιων γκετοποιημένων περιοχών της Θράκης.

Λίγα-πολλά, αυτά κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες για την αναζητούμενη ανάπτυξη της Θράκης.
Χρειάζεται αλήθεια ανάγκη επαναπροσδιορισμού και ιχνηλάτησης όλων αυτών από μια διακομματική Επιτροπή; Αν ναι, τότε η διακομματική Επιτροπή δεν έχει παρά να θεωρήσει ότι όλα αυτά πρέπει κατ΄ ελάχιστο να γίνουν άμεσα ήδη προ πολλού προαποφασισμένα και ας αναλωθεί στον τρόπο υλοποίησης τους, αλλά με ξεκάθαρους άμεσους τρόπους και διαδικασίες που θα μπορέσουν άμεσα να δώσουν αποτελέσματα. Αλλιώς φοβάμαι ότι η Επιτροπή θα αποτύχει και είναι κρίμα για τα μέλη της, διότι όπως προείπα, είναι όλοι τους αξιόλογα πολιτικά- κομματικά και κοινωνικά στελέχη.
Όμως το κυριότερο είναι, ότι εμείς οι Θρακιώτες για πολλοστή φορά θα πληγωθούμε, με αποτέλεσμα το δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης που είναι βέβαια όλης της Ελλάδας πρόβλημα, ν’ αναγκάσει και άλλη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα να αναζητήσει άλλους τόπους, μέσα η έξω από την Ελλάδα.

Αλεξανδρούπολη, 11-09-2020
Βαγγέλης Λαμπάκης
Πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
&
Πρώην Πρόεδρος Αν. Μακεδονίας-Θράκης
αλλά προπάντων γέννημα και θρέμμα της Θράκης»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email