Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πόσα ετοιμόρροπα κτίρια έχει κάθε Δήμος – Οι αριθμοί στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των καταγεγραμμένων από Δήμους ετοιμόρροπων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Πρόκειται για 9.342 κτίρια, που οι Δήμοι απέστειλαν στο Υπουργείο, όπως τους είχε ζητηθεί .

Στον σχετικό Πίνακα ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον αριθμό κτιρίων ανά Δήμο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα που επικρατεί στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΡΡΙΑΝΩΝ4
ΕΒΡΟΥΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ47
ΡΟΔΟΠΗΣΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ155
ΕΒΡΟΥΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ399
ΡΟΔΟΠΗΣΚΟΜΟΤΗΝΗΣ125
ΞΑΝΘΗΣΞΑΝΘΗΣ33
ΞΑΝΘΗΣΑΒΔΗΡΩΝ8
ΞΑΝΘΗΣΤΟΠΕΙΡΟΥ3
ΞΑΝΘΗΣΜΥΚΗΣ6
ΔΡΑΜΑΣΔΡΑΜΑΣ16

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας προανήγγειλε ότι οι  θεσμικές παρεμβάσεις – που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση – αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε  δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:

« 1) Έχουμε δηλώσεις από τους Δήμους όλης της Χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

2) Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

3) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, όπου χρειάζεται.

4)  Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

5) Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων – το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση – αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

Πηγή: airetos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email