Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Πόσους δημοτικούς συμβούλους θα εκλέξει ο κάθε Δήμος του Έβρου

Αλλαγές στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα, που θα προκύψουν από τις εκλογές του Οκτώβρη, έφερε η απογραφή πληθυσμού του 2021. Η μείωση του πληθυσμού στις περισσότερες περιοχές είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και ο εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Ο ορισμός του αριθμού των εδρών των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας   με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 δημοσιεύθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Από εκεί προκύπτει ότι στον Έβρο θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Ο αριθμός των σταυρών

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να ψηφίσει ο κάθε ψηφοφόρος, σε όλους τους Δήμους του Έβρου είναι έως 4, πλην Σαμοθράκης, που μπαίνουν έως 3 σταυροί.

379 τα εκλογικά τμήματα

379 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε όλο τον Έβρο για τις εκλογές του Οκτώβρη, μετά από την απόφαση ορισμού τους από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.

Πιο συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν 141 εκλογικά τμήματα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, 72 στον Δήμο Διδυμοτείχου, 107 στον Δήμο Ορεστιάδας, 9 στον Δήμο Σαμοθράκης και 50 στον Δήμο Σουφλίου.

Οι 4+1 αλλαγές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών οι αλλαγές σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνοψίζονται στα παρακάτω:

Πρώτη αλλαγή: Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.

Δεύτερη αλλαγή: Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Τρίτη αλλαγή: Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019/2023.

Τέταρτη αλλαγή: Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

Πέμπτη αλλαγή: Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr – Κική Ηπειρώτου

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη