Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Ρένος Χαραλαμπίδης: Ο Έβρος συνδυάζει πατριωτισμό και κοσμοπολιτισμό!

Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, μιλάει για τον ρόλο του στη καλοκαιρινή περιοδεία, τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια ενώ σχολιάζει για πρώτη φορά τη τουριστική ανάπτυξη του τόπου του, το Σπήλαιο Ορεστιάδας, σε αποκλειστική συνέντευξη στο gnoristetinellada.gr.

Αφορμή της συνομιλίας μας αποτελεί η καλοκαιρινή σας περιοδεία με τη παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος». Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και για το χαρακτήρα που υποδύεστε…

Ο Ρόλος μου είναι ο κεντρικός αφηγητής που πρέπει να συνδέσει τα κομμάτια του παραμυθιού αλλά και τα μουσικά θέματα. Είναι ένας ιδιότυπος μαέστρος-παραμυθάς.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Έχετε κάποια σχέση με τη μουσική;

Η συνεργασία αυτή είναι ένα επακόλουθο της αγάπης μου για την κλασική μουσική και για το έργο του Προκόφιεφ. Πολλά χρόνια έχω το έργο στο «μάτι» και επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να το επικοινωνήσω με το πιο ενδιαφέρον κοινό που είναι το παιδικό.

Ποιά η σημασία/συμβολή των παραμυθιών στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Τα παραμύθια έχουν αποδείξει μέσα στους αιώνες την μεγάλη τους διαπαιδαγωγική  αξία. Από το να τα λέει ο παππούς μπροστά στην φωτιά ενός τζακιού μέχρι να τα παίζει στην σκηνή ένας ηθοποιός έχουν τον ίδιο πυρήνα που η παιδική ψυχή τον αντιλαμβάνεται , γοητεύεται και αφήνεται στην θετική επιρροή και στην μάθηση.

Ποια η ιδιαιτερότητα των μουσικών παραμυθιών, έναντι της κλασικής αφήγησής τους;

Η μουσική μιλάει πιο εύκολα στο συναίσθημα αλλά και στην φαντασία. Μας απελευθερώνει σαν θεατές . Ακόμα κάνει την αφήγηση πιο ανάλαφρη , περισσότερο καλλιτεχνική και διασκεδαστική.

Τι μηνύματα πολιτισμού μπορεί να περάσει αυτή η παράσταση στα παιδιά;

Το μήνυμα που περνάει και στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους είναι η ανοχή του διαφορετικού, η έννοια της προετοιμασίας για τις δυσκολίες της ζωής και η αυταπάρνηση , η αυτοθυσία και η υγιής αυτοπεποίθηση.

Πιστεύετε ότι οι on line παραστάσεις βοηθάνε στην «επιβίωση» του πολιτισμού;

Οι παραστάσεις στο διαδίκτυο ήταν έναν πείραμα που καλά την γνώμη δεν λειτούργησε. Η μαγεία της επαφής κοινού και καλλιτέχνη είναι η ουσία της τέχνης μας. Ήταν ίσως η μόνη λύση και το αναγκαίο κακό της πανδημίας

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια στο καλλιτεχνικό τομέα;

Με μεγάλη μου χαρά το σήριαλ «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ» θα συνεχίσει για δεύτερη χρόνια. Οπότε τηλεοπτικά έχω ένα καλλιτεχνικό στοίχημα για μια δεύτερη χρόνια επιτυχίας.

Γνωρίζουμε ότι η καταγωγή σας είναι το Σπήλαιο του βόρειου Έβρου. Πόσο επηρέασαν τους συντοπίτες σας τα τελευταία γεγονότα με τους Τούρκους; Ποια είναι η άποψή σας για το αύριο; Μη ξεχνάμε ότι οι Εβρίτες φυλάνε Θερμοπύλες…

Ο Έβρος είναι ένας τόπος αγωνιστών και της ζωης αλλά και των όπλων. Είμαι περήφανος που ο τόπος καταγωγής μου συνδυάζει τον πατριωτισμό και τον κοσμοπολιτισμό.Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν το ακμαίο ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Εβριτών.

Το Σπήλαιο βασίζεται κατά κόρον στον αγροτουρισμό. Μάλιστα υπάρχει και αγροτουριστικός συνεταιρισμός  γυναικών που ειδικεύεται  στη παρασκευή τοπικών εδεσμάτων. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τοπικό έδεσμα;

Από τα παιδικά μου χρόνια έχω αδυναμία στην «Βαρβαρα». Είναι ένα φαγητό που φέρνει προς το γλυκό αλλά δεν είναι. Η ΓΑΙΑ , ο συνεταιρισμός των γυναικών του χωριού μου είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα προϊόντα μας ταξιδεύουν και στο εξωτερικό. Έχουν και διατροφικές αξίες και αισθητική.

Κλείνοντας, σε τι κινήσεις – επενδύσεις πιστεύετε ότι πρέπει να  προβεί η τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός τόσο στο Σπήλαιο όσο και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ορεστιάδας;

Η γνώμη μου είναι ότι το τρένο είναι μια λύση για να μπορεί ο Έβρος να βρει τον δρόμο του στον τουρισμό. Τα ταξίδια με τρένο που ταιριάζουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των χιλίων χιλιομέτρων μπορούν να δώσουν μια νέα αντίληψη στο ταξίδι και ο Έβρος να γίνει ο προορισμός ενός νέου οριεντ εξπρές.

Πηγή: gnoristetinellada.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη