Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ροδόπη: Σε επιφυλακή για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σε επιφυλακή παραμένει η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εν όψει της ανακοίνωσης από τη βουλγαρική πλευρά του αριθμού των εστιών που εντοπίστηκαν με κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και τις περιοχές που επλήγησαν.

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, καθώς και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του εισοδήματός τους.

Όπως τόνισε στο www.ertnews.gr ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας αν.Μ.Θ., ανάλογα με τη σημαντικότητα του προβλήματος θα ληφθούν και τα μέτρα προστασίας στην ελληνική πλευρά με το υπάρχον προσωπικό να κρίνεται ικανοποιητικό και τις ενημερώσεις σε ιδιοκτήτες κι εργαζόμενους των μονάδων να μην έχουν ατονήσει.

« Η αφρικανική πανώλη εμφανίζεται στην άγρια πανίδα και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό», τόνισε ο κ. Φωτεινιάς και σημείωσε ότι το απευκταίο είναι να εντοπιστεί κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα,  καθώς, όπως εξήγησε, η  μοναδική λύση που ακολουθείται είναι η θανάτωση, «καθολική σφαγή», του συνόλου των χοίρων- μικρών και μεγάλων.

Προσοχή δίνεται σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες της περιφέρειας  αν.Μ.Θ. Να σημειωθεί ότι στη Ροδόπη λειτουργούν δύο, η μια με εκατό «μάνες» και 1.000 περίπου άτομα και η δεύτερη μικρότερη με 10 «μάνες».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email