Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα υποχρεωτικά self test των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών- Σε πρώτη φάση μόνο τα Λύκεια θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαραδαλιά:

Α. Οι διαδικασίες προμήθειας των self test από μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Β. Η βεβαίωση ότι  έγινε  self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ).

Γ. Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές.

Δ. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται  από το φαρμακείο.

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων, ενδεχομένως στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της  υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αρ. Πελώνη προτεραιότητα στη δια ζώσης λειτουργία θα δοθεί στα Λύκεια.

Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο να ανοίξουν μαζί Γυμνάσια και Λύκεια.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη

Στο μεταξύ ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορονοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζόμενων στα δια ζώσης μαθήματα καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.).

Ειδικότερα το άρθρο 96 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε , προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 96
Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 ως προϋπόθεση συμμετοχής στις πάσης φύσεως εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις κοινές αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Υποχρεωτικά τα τεστ  και για τους εκπαιδευτικούς

Για τους εκπαιδευτικούς θα υπάρξει ξεχωριστή διάταξη , η οποία θα αναφέρεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου.

Πηγή: esos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη