Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Σαμοθράκη: Ένας τόπος μυστήριος, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στην Ελλάδα

Η Σαμοθράκη είναι μάλλον γνωστή σε όλους, λίγοι είναι όμως εκείνοι που έχουν πάει κι έχουν βιώσει από κοντά τις ομορφιές της.

Ένας τόπος θαλασσινός και απόλυτα μυστήριος, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Το μοναδικό νησί της Θράκης έχει το δικό του ιδιόμορφο χαρακτήρα, πληθωρικές ομορφιές και φίλους φανατικούς, που το επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Αν δεν έχεις πάει πρέπει φέτος να το επισκεφτείς σίγουρα. Θα βιώσεις στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ μιας και οι ομορφιές του νησιού είναι ανείπωτες.

Πρέπει να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια για να πιστέψεις πως αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι εναλλάσσονται, μεταμορφώνονται, συνυπάρχουν και συμβιώνουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης!

Από το λιμάνι της Καμαριώτισσας ανηφορίζεις για τη Χώρα, που θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς του Β. Αιγαίου. Τα σπίτια, λιτά, χαμηλά με δίριχτες κεραμοσκεπές, κτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχονται το χάδι του ήλιου, ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, σ’ ένα σφιχταγκάλιασμα βουβό, όπου μοιράζονται οι ζωές και η καθημερινότητα των ανθρώπων.

Πάνω στον βράχο, απόμακρο σαν τους παλιούς του αφεντάδες, το μεσαιωνικό κάστρο των Γατελούζων αγναντεύει «αφ’ υψηλού» το χωριό. Στο ακροθαλάσσι αναπτύσσεται ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης.

Η βόρεια ακτή είναι κατάφυτη από πλατανοδάση που αγκαλιάζουν τους οικισμούς Καριώτες και Θέρμα. Περπατώντας στην αγκαλιά υγρών ρεματιών ανακαλύπτεις τις λιμνούλες και τους σκαλωτούς καταρράκτες της «Γριάς Βάθρας», αγαπημένος προορισμός των εναλλακτικών ταξιδιωτών.

Πριν ο δρόμος καταλήξει στη βοτσαλιά των Κήπων, ο Πύργος του Φονιά καθορίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην κόγχη του βουνού, όπου σκορπίζουν τα νερά τους υπέροχοι καταρράκτες. Από την Καμαριώτισσα το καλοκαίρι όλοι τραβούν για το ακρογιάλι Παχιά Aμμος με τα τροπικά χρώματα.

Ψηλότερα γαντζωμένη στα βράχια η εκκλησία της Παναγιάς Κρεμνιώτισσας ατενίζει το πέλαγος. Πλοιάρια μεταφέρουν τους εκδρομείς στις νότιες ακτές, όπου ο καταρράκτης Κρεμαστός γκρεμίζει τα νερά του από ύψος 180 μέτρων κατευθείαν στη θάλασσα!

Βιαστικά κυλούν τα σύννεφα πάνω από το διάπλατο Αιγαίο και αγκαλιάζουν τον Σάο, το ψηλότερο βουνό της Σαμοθράκης.

Μαζί τους φέρνουν βροχή, χιόνι κι αντάρα. Αντιλαλούν τα φαράγγια από τα αστραπόβροντα, το χιόνι στοιβάζεται πάνω στα βράχια των κορφών για να γίνει αργότερα νερό διαυγές, που θα σχηματίσει κρυστάλλινες λιμνούλες και αφρισμένους καταρράκτες πριν σμίξει με την αλμύρα της θάλασσας.

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Καμαριώτισσα δεσπόζει η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Φεγγαριού. Η θέα προς τη θάλασσα από οποιοδήποτε σημείο της πόλης θα χαραχτεί ανεξίτηλη στη μνήμη σας, ενώ το ηλιοβασίλεμά της, που συναγωνίζεται το ξακουστό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, θα σας μαγέψει με τους χρωματισμούς του. Τα λιθόστρωτα σοκάκια της θυμίζουν περιοχές της ορεινής Ελλάδας και συνιστώνται για νυχτερινούς περιπάτους, στους οποίους θα σας κρατήσουν συντροφιά οι μουσικές που παίζουν νέοι με τις κιθάρες τους.

Ο πύργος των Γατελούζων δίνει μια νότα νοσταλγική στο μέρος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ξεχωριστή του ομορφιά, ειδικά το σούρουπο, με τον απαλό φωτισμό που τον αναδεικνύει. Τα μικρά διώροφα σπίτια με τις ξύλινες βεράντες και τις χωμάτινες ταράτσες τους, αν και ασφυκτικά κοντά το ένα στο άλλο, είναι χτισμένα με τρόπο τέτοιο ώστε να μην «κόβουν» τον ήλιο το ένα από το άλλο. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά μαγαζιά όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το ξακουστό γεμιστό κατσικάκι Σαμοθράκης, καφενέδες όπου ρεμπέτικες μελωδίες θα συνοδεύσουν το τοπικό τσίπουρο και τους καλομαγειρεμένους μεζέδες, καταστήματα χειροποίητων ειδών, μία μικρή γκαλερί ζωγραφικής, το νεοϊδρυθέν Λαογραφικό Μουσείο αλλά και την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αξίζει να αναφερθεί πως η Χώρα της Σαμοθράκης έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1978.

Πηγή: ratpack.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email