Πρωθυπουργοί ήρθανε στο νησί, Πρόεδροι ήρθανε, υπουργοί, βουλευτές. Όλοι άφησαν κάτι πίσω τους. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Ναι, σε γενικές γραμμές έτσι είναι η πολιτική στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και οι τοπικές ευθύνες. Όταν σου λένε οτι το νησί σου είναι σε πρώτη προτεραιότητα και θα σε βοηθήσουν όπως μπορούν, πρέπει κι εσύ να κουνηθείς. Να έχεις έτοιμες, τεκμηριωμένες προτάσεις και ρεαλιστικά αιτήματα. Όταν τα παρουσιάζεις σ’ αυτόν που σου υποσχέθηκε υποστήριξη, κάποιο από όλα θα προχωρήσει και κάποια άλλα θα πάρουν σειρά υλοποίησης σε εύλογο χρόνο.
Αυτοί που είναι σε θέσεις εξουσίας, έχουν έναν εύσχημο τρόπο να “ξεφορτώνονται” αιτήματα. Ζητάνε από σένα έτοιμο φάκελο. Όταν δεν τον έχεις και περιμένεις από διάφορες υπηρεσίες της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής ή της Αθήνας να βρουν λύσεις για λογαριασμό σου, είσαι άξιος της μοίρας σου. Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι Δήμαρχοι της περιφέρειας, ιδίως αυτοί που δεν έχουν πολυετή πείρα από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική.
Ειδικά για τη Σαμοθράκη, με τα τόσα προβλήματα επί σειρά ετών, έπρεπε να έχουν βρεθεί λύσεις από πολύ παλιά. Το νησί ήταν τυχερό, γιατί τα τελευταία τριάντα χρόνια, γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα με άρθρα και παρουσιάσεις σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, ίντερνετ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το δυναμικό ξεκίνημα του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου από τη δεκαετία του ’90. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι ήρθαν στο νησί, φιλοξενήθηκαν, πέρασαν καλά και θέλησαν να ανταποδώσουν έστω με ένα άρθρο.
Η Σαμοθράκη έγινε έτσι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ως ένας τόπος που δεν “χάλασε” από τον μαζικό τουρισμό. Αυτό βέβαια έφερε και “παρατράγουδα” και διάφορα προβλήματα, από επισκέπτες “ειδικών ενδιαφερόντων”. Δεν είναι πάντως αυτά η αιτία για τη στασιμότητα στην ανάπτυξη της Σαμοθράκης.
Σε κάθε περίπτωση, το νησί έπρεπε να έχει προχωρήσει ήδη σε βελτίωση όλων των υποδομών του, με την απαίτηση στην κεντρική εξουσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αντιθέτως, τα προβλήματα παραμένουν και οι βελτιώσεις είναι λίγες. Οι ντόπιοι το ξέρουν καλά. Σχέδια για τα ιαματικά, ελικοδρόμιο, τελωνείο, υγειονομικές υποδομές, αρχαιολογικό μουσείο, κάμπινγκ κλπ. Για να μην μιλήσουμε για την περαιτέρω αρωγή και ειδική αντιμετώπιση που έπρεπε να έχουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες σε ζητήματα φορολογίας, επιδοτήσεων, προγραμμάτων.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την τοπική διοίκηση του νησιού. Ο Δήμος δεν πρέπει να τους αφήνει σε ησυχία όλους αυτούς που υποσχέθηκαν και δεν έπραξαν. Όχι όμως μόνο με τα λόγια, αλλά με έτοιμα σχέδια, με τεκμηριωμένα και κοστολογημένα αιτήματα, με ρεαλιστικές προτεινόμενες λύσεις και τέλος, με δυναμική συνεχή διεκδίκηση.
Η νοοτροπία του καθόμαστε στο νησάκι μας, γιατί είμαστε ήσυχοι, ευγενικοί και φιλόξενοι και βλέπουμε να περνάνε τα χρόνια χωρίς βελτιώσεις, δεν αξίζει στο νησί. Ας το αντιληφθούν αυτό στις εκλογές που έρχονται και οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι τους.