Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σαρωτικά πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη το ΚΙΕΦ –  Η απόφαση που ενεργοποίησε το τοπικό στοιχείο

Η πρωτιά για το Κόμμα της Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας σε Ξάνθη και Ροδόπη ήταν αναμενόμενη, αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση και με τις ευρωεκλογές του 2019. Το ΚΙΕΦ, το κόμμα που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα, κερδίζει και τους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης. Συγκριτικά όμως με ό,τι ίσχυε πριν από 5 χρόνια, η διείσδυσή του είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Στη Ροδόπη οι δυνάμεις του υπερβαίνουν το 40%, στο +25 από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Το αντίστοιχο ποσοστό του στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν 38%. Στην Ξάνθη το ποσοστό του αγγίζει το 30%, στο +10 από τη ΝΔ, όταν πριν από μια πενταετία βρισκόταν στο 25%.

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ιδρύθηκε το 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ με επιδίωξη την αναγνώριση εθνικής τουρκικής ταυτότητας για την μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο Αχμέτ διατηρήθηκε στην ηγεσία ως τον θάνατό του το 1995. Διάδοχος του ήταν η σύζυγός του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999. Ακολούθως και μέχρι το 2007 ανήλθε στην προεδρία ο Αχμέτ Χατζηοσμάν. Ο τελευταίος υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .

Επόμενος πρόεδρος του ΚΙΕΦ ήταν ο Μουσταφά Μποσνάκ, ο οποίος το 2010 αντικαταστάθηκε από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Σήμερα πρόεδρος είναι Τσιγδέμ Ασάφογλου. Ήταν η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο του 2019. Η ίδια έχει αυτοχαρακτηριστεί Τουρκάλα και οι δηλώσεις υπήρξαν πολλές φορές εμπρηστικές.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 η συνολική δύναμη του ΚΙΕΦ είχε μετρηθεί στο 0,75% και το 2019 στο 0,71%.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες το κλίμα στη Δυτική Θράκη δεν παρέπεμπε σε σκληρή εκλογική μάχη. Επικρατούσε ηρεμία και νηνεμία, το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο. Ως τη στιγμή που η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης, προκειμένου να παύσει η λειτουργία του σωματείου «Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δυτικής Θράκης Φενέρμπαχτσε», προκάλεσε την αντίδραση του ντόπιου μειονοτικού στοιχείου.

Επρόκειτο επί της ουσίας για σύνδεσμο φιλάθλων της τουρκικής ομάδας στην Κομοτηνή που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας. Όπως ελέχθη από το δικαστήριο που εξέδωσε την ετυμηγορία του στις 28 Μαΐου, η απόφαση αφορούσε τη χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού «δυτική» Θράκη που δεν είναι επιτρεπτή.

Από τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης η απόφαση συσχετίστηκε με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς στα σχετικά ρεπορτάζ, ήταν αυτή που είχε ζητήσει το κλείσιμο του Συλλόγου, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Το ΚΙΕΦ έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, θεωρώντας πως πίσω από όλη αυτήν την πρωτοβουλία κρύβεται κρατικός δάκτυλος. Υποστήριζαν πως με τέτοιες πρακτικές η μειονότητα υφίσταται νέους περιορισμούς στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Η ηγεσία του κόμματος είχε εκδώσει ανακοίνωση υπό τον τίτλο «μείναμε άφωνοι», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «η δημοκρατία της χώρας μας οπισθοχώρησε ένα βήμα ακόμα». Το αποτέλεσμα αυτού, συνδυαστικά με την έλλειψη ισχυρών υποψηφιοτήτων από τη μουσουλμανική μειονότητα στα ευρωψηοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ήταν το ΚΙΕΦ να συσπειρώσει ψηφοφόρους και να αυξήσει τις δυνάμεις του.

Πάντως, η κυρία Ασάφογλου περίμενε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, διότι υπήρξε σημαντική προεκλογική παρουσία των υποψηφίων του κόμματος στη Θράκη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email