Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

«Σβήνει», χρόνο με τον χρόνο, η καλλιέργεια του καπνού στην Ξάνθη

Δραματική μείωση καταγράφει η καλλιέργεια του καπνού στην Ξάνθη, χρόνο με τον χρόνο. Όπως προκύπτει από την έρευνα του XanthiNea.gr, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται, με τους παραγωγούς να εγκαταλείπουν σταδιακά, αλλά με σταθερό ρυθμό, την καπνοκαλλιέργεια. 

Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς καπνού στην περιοχή, τόσο για τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα. Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά φαίνεται πως θα κυμανθούν σε 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, με τους καπνοπαραγωγούς ωστόσο να επισημαίνουν πως την ίδια στιγμή τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά και οι ίδιοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτός άλλωστε είναι ένας βασικός αποθαρρυντικός παράγοντας που οδηγεί τα τελευταία χρόνια αρκετούς παραγωγούς στη μεγάλη… «φυγή». 

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ξάνθη αλλά επεκτείνεται σε όλη τη Θράκη, όπου κάποτε η καλλιέργεια του καπνού πρωταγωνιστούσε. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ που έχει στη διάθεσή του το XanthiNea.gr το 2019 στην Ξάνθη καλλιεργούνταν 11.787 στρέμματα με καπνό και μέσα σε μόλις 2 χρόνια, ήτοι το 2021, η παραγωγή μειώθηκε σε 9.253 στρέμματα. Τεράστιες είναι οι απώλειες και για τη γειτονική Ροδόπη όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με καπνό ανέρχονταν σε 51.000 στρέμματα το 2019, ενώ το 2021 οι εκτάσεις μειώθηκαν σε 43.000 στρέμματα.

ΠΗΓΗ: xanthinea.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email