Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Σεπτέμβριος και Διατροφή: Μήνας αποφάσεων και τοποθέτησης στόχων!

Είναι γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι, για τους περισσότερους, μήνας λήψης αποφάσεων και τοποθέτησης στόχων, που αφορούν και το κομμάτι της βελτίωσης της υγείας μας. Είναι μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας σαιζόν και τα περισσότερα ξεκινήματα.

Γιατί όμως ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για ξεκινήματα και ευνοεί μια προσπάθεια για διαχείριση του σωματικού μας βάρους;

Είναι αλήθεια ότι η κάθε εποχή δεν έχει την ίδια δυναμική. Αν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μίας προσπάθειας είναι η υπομονή και η προσήλωση στον στόχο, τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν ανάλογα της εποχής. Το φθινοπωρινό διάστημα συγκεντρώνει στατιστικώς υψηλές πιθανότητες για επιτυχημένες διαδρομές και επίτευξη στόχων. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους :

  • Είναι φορτισμένες οι μπαταρίες και γεμάτο το ρεζερβουάρ του οργανισμού μας από την καλοκαιρινή ξεκούραση και ανάπαυλα, που προηγείται.
  • Η επαναφορά της ομαλότητας και της καθημερινότητας, ευνοεί την τακτικότητα και την ορθή διάταξη των γευμάτων, καθώς και την γενικότερη ισορροπία στην διατροφή μας.
  • Η έναρξη των σχολείων στέκεται αφορμή, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς για την εκκίνηση αθλητικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια τον ιδανικό συνδυασμό διατροφής και άσκησης.
  • Η αφθονία των φρούτων τον μήνα Σεπτέμβριο, που αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο σε μια ισορροπημένη διατροφή (υπάρχουν μπανάνες, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ροδάκινα, πεπόνια, βανίλιες, σύκα κ.α ).
  • Είναι κατά βάση χρονική περίοδος με λιγότερες παγίδες, καθώς μειώνονται αισθητά, σε σχέση με το καλοκαίρι οι εκδρομές, οι αποδράσεις, οι έξοδοι, οι κοινωνικές υποχρεώσεις.
  • Το φθινοπωρινό τρίμηνο είναι επαρκές διάστημα για την επίτευξη αξιοσημείωτων στόχων, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι 2 με 3 μήνες μεθοδικής προσπάθειας αρκούν για την απομάκρυνση του 10% του αρχικού σωματικού βάρους.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, τοποθετούμε στόχους και ξεκινάμε..

Φουντουκίδης Ιωάννης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τεχνολόγος Τροφίμων

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email