Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, με αιχμή τις αυξήσεις σε μισθούς, τα μέτρα κατά της ακρίβειας και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Την Τρίτη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Προσώρας, μέσω επίσημων ανακοινώσεων την συμμετοχή τους στην απεργία έχουν δηλώσει ομοσπονδίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Τετάρτη, μετά την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία
Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Νοεμβρίου δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί τους λόγους που οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν. Σημειώνει ότι, το 49% των ασθενών δεν βρίσκει γιατρό και το 24% δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις. «Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% συγκριτικά με το 2009 και το προσωπικό τους έχει απομείνει μισό, γερασμένο και εξουθενωμένο, ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας κάνουν “τρελό” πάρτι κερδών».
Σχετικά με την ΠΦΥ η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αντίθεσή της «με το βάπτισμα ανειδίκευτων πτυχιούχων ιατρικών σχολών σε “προσωπικούς” γιατρούς, αντί για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών».
Αντιδρά στην μεταφορά «της μοναδικής δημόσιας Παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας, με την υποδομή και το προσωπικό της στο ιδιωτικού – επιχειρηματικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ “Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”».
Κάνει λόγο για «υποβάθμιση της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων του “Ευαγγελισμού” σε συνδυασμό με την αφαίρεση της αρμοδιότητας διενέργειας μεταμοσχευτικού ελέγχου από τα 2 δημόσια νοσοκομεία του “Ευαγγελισμού” και του “Γεννηματάς” και την εξολοκλήρου ανάθεσή της στο Ωνάσειο».
Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για τη χρηματοδότηση «με 30 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις ιδιωτικές κλινικές για να πραγματοποιήσουν μέρος των “δωρεάν” απογευματινών χειρουργείων και να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού ότι θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το νόμιμο φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλιώς είναι καταδικασμένος να περιμένει στις λίστες της ντροπής».
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους.
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, αλλά και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ίδια μέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Η Συνομοσπονδία όλο το προηγούμενο διάστημα και, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Τη στήριξή της στην απεργία της ΓΣΕΕ εκφράζει και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με την επικεφαλής, Esther Lynch, να βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας. Η κα Lynch μετέφερε τη στήριξη εκατομμυρίων εργαζομένων από όλη την Ευρώπη, συνομίλησε με Έλληνες εργαζόμενους, ενώ μοίρασε και έντυπο ενημερωτικό υλικό μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη στην Πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η απεργία της 20ής Νοεμβρίου είναι η απάντηση της ΓΣΕΕ στην κυβερνητική άρνηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι η ευημερία της κοινωνίας συνολικά εξαρτάται από την ευημερία του κόσμου της εργασίας».
Σε δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Esther Lynch, αναφέρει τα εξής: «Βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας, που συμμετέχουν σε αυτή την κρίσιμη γενική απεργία.
Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση είναι το δικό σας μήνυμα και είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης των τιμών, της μη προσιτής στέγασης και των σταθερά χαμηλών μισθών. Η συνέχιση της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα είναι μη βιώσιμη και άδικη.
Οι πολιτικές, οι οποίες επιτρέπουν τη συσσώρευση πόρων στα χέρια λίγων “στραγγαλίζουν” την οικονομία και προκαλούν αναίτια πόνο στις οικογένειες των εργαζομένων, πρέπει να αλλάξουν. Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον κουραστεί.
Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα δίκαιο μερίδιο από την ευημερία που οι ίδιοι δημιουργούν. Ακόμα και η ΕΕ το αναγνωρίζει πλέον αυτό και απαιτεί από τις χώρες να αναλάβουν δράση για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να φτάσουν στην επίτευξη ποσοστού 80% των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις.
Συμπαραστεκόμαστε ενωμένοι στη ΓΣΕΕ και απαιτούμε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, της καθολικής επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Ζητάμε επίσης οικονομική ελάφρυνση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δίκαιη φορολογία και ισχυρές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στις τιμές και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης για όλους. Αυτά δεν είναι απλά αιτήματα, είναι τα θεμέλια μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Ο κόσμος παρακολουθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πράξει το σωστό για τους εργαζόμενους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με τη Γενική μας Απεργία στις 20 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, θέλουμε να αναδείξουμε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας για αυτά που συμβαίνουν με το εισόδημά τους.
Όταν η ακρίβεια είναι στον Θεό και οι μισθοί μας στα Τάρταρα, όταν η απόκτηση στέγης και το πανάκριβο ενοίκιο οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις τους νέους ανθρώπους, η κυβέρνηση κωφεύει.
Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ακρίβεια, παρά μόνο να αυξηθούν τα εισοδήματά μας. Όμως, τα εισοδήματα τα δικά μας παραμένουν παγωμένα στην εποχή των μνημονίων. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι, δεν μας δίνει τις αυξήσεις η κυβέρνηση, δεν ζητάμε ούτε μια δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε πίσω τα εργαλεία, τα “όπλα” μας, προκειμένου να πετύχουμε ικανοποιητικές αυξήσεις.
Το εργαλείο κυρίως που έχουμε είναι οι Συλλογικές μας Συμβάσεις. Θέλουμε τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και τις θέλουμε τώρα».
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το «ραντεβού» στην πρωτεύουσα έχει οριστεί στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Με την απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν:
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή του.
Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και τέλος στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Πηγή: ertnews.gr