Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του Έβρου – Μετρούν τις πληγές τους από την ξηρασία και τις πυρκαγιές

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου από την απουσία βοσκοτόπων, που θα δώσουν τροφή στα ζώα τους τους καλοκαιρινούς μήνες κι αυτό εξαιτίας της ολικής καταστροφής, όπως λένε, που έφεραν οι περυσινές πυρκαγιές στο Νομό.

Το ενθαρρυντικό σημάδι των καμένων εκτάσεων που είχαν πρασινίσει την Άνοιξη, έδωσε την θέση του στην απελπισία από την ξηρασία που ακολούθησε  κι όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης- Φερών Κώστας Δουνάκης ούτε και τους τρυφερούς βλαστούς που βγάζουν τα καμένα δένδρα (μεσέδες, πουρνάρια κλπ.)  επιτρέπεται να πλησιάσουν τα ζώα, επειδή απαγορεύεται η βόσκηση για να αναγεννηθεί το δάσος.

“Είναι κρανίου τόπος η περιοχή” τονίζει ο κ Δουνάκης, “Έχει ξεραθεί το σύμπαν, δεν υπάρχει τροφή…”, για να προσθέσει ότι όσοι έχουν δικές τους παραγωγές τα ταΐζουν, “ενώ οι υπόλοιποι αγοράζουν από αγρότες ή εμπόρους καλαμπόκι, μηδική και στάρι για να τα συντηρήσουν”.

Ο ίδιος ποτίζει συνεχώς εκτάσεις σπαρμένες με τριφύλλι ώστε να έχει όλη την περίοδο τροφή για το κοπάδι του.

“Όλη αυτή η αβεβαιότητα και η δυσπραγία έχει αναγκάσει όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τέσσερις ιδιοκτήτες κοπαδιών να πουλήσουν τα ζώα τους, μη βρίσκοντας ελπίδα πουθενά, αφανίζοντας το επάγγελμα του κτηνοτρόφου από την περιοχή”.

Πρόκειται για 3 κοπάδια αιγοπροβάτων και ένα αγελάδων (περι τα 1000 ζώα) στις περιοχές Αλεξανδρούπολης Φερών και Δερείου, ενώ υπάρχει φόβος αυτό να πολλαπλασιαστεί εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τη φωτιά, δόθηκε η υπόσχεση ενίσχυσης της Περιφέρεια ΑΜ-Θ , ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, το οποίο δεν έχουν λάβει ακόμη, όπως υποστηρίζουν.

«Δεν πήραμε ούτε ένα κιλό ζωοτροφής» τονίζει ο κ Δουνάκης για να προσθέσει, ότι περιμένουν τις ενέργειες της νέας διοίκησης της περιφέρειας ΑΜ-Θ, αφού από τον Μάϊο -σύμφωνα με πληροφορίες- ξεκίνησε η διαδικασία διαγωνισμού ανάθεσης ποσού 2 εκατ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη