Στο μικροσκόπιο των επιτελών των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών είναι οι δύο Navtex που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία, με τη μία εξ αυτών να αφορά επιστημονικές έρευνες από του τουρκικό σκάφος Yunus στα διεθνή ύδατα στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Στόχος των ελλήνων επιτελών είναι να διαπιστώσουν αν η Τουρκία αλλάζει στάση και επιλέγει να επιστρέψει στην επιθετική τακτική μετά τη συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο για μορατόριουμ και αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο.
Η έκδοση της Navtex είναι μεν παράτυπη – καθώς η περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας – αλλά η έρευνα αυτή καθαυτή δεν προκαλεί ανησυχία, προς το παρόν τουλάχιστον, στο ΥΠΕΞ και στο ελληνικό Πεντάγωνο. Κι αυτό διότι το τουρκικό σκάφος Yunus δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες αλλά επιστημονικές στα διεθνή ύδατα και σε τμήμα των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Παράλληλα, όμως, την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία εξέδωσε κατά τη συνήθη τακτική της και μία αντι-Νavtex αντιδρώντας σε αναγγελία ασκήσεων στο Καρπάθιο που είχε ανακοινώσει ο σταθμός του Ηρακλείου. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι η έκδοση της συγκεκριμένης Navtex ήταν παράνομη και πως θα έπρεπε να εκδοθεί από τον σταθμό της Αττάλειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως η Αγκυρα επιλέγει τα τελευταία χρόνια αυτή την τακτική της έκδοσης παράτυπων Navtex ή αντι-Navtex, ενώ κάποιες φορές τις εντάσσει στον γενικότερο σχεδιασμό προκλήσεων κατά της Ελλάδας.
Αγκυρα και Αφγανιστάν
Οι πρόσφατες Navtex θα μπορούσαν να είναι Navtex «ρουτίνας» που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως στην Αθήνα, ειδικά αυτή την περίοδο μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις τουρκικές προθέσεις. Το μήνυμα που εστάλη από το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ήταν εκτός από την αύξηση της επιφυλακής στα σύνορα και συνεχή εγρήγορση για την πιθανότητα να υπάρξει ένας νέος γύρος προκλήσεων από την Τουρκία. Είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιδιώκει να έχει ρόλο ρυθμιστή στο Αφγανιστάν και πιθανότατα και στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Είναι μία από τις τέσσερις χώρες που παρέμειναν στην Καμπούλ με διπλωματική αποστολή. Συνομιλεί με τους Ταλιμπάν ως μουσουλμανική χώρα και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε ακραίες προκλήσεις, να εργαλειοποιήσει δηλαδή εκ νέου το Προσφυγικό με τελικό σκοπό να της δοθούν πράγματα – ως ανταλλάγματα – που παρανόμως διεκδικεί.
Επιφυλακή στα σύνορα
Mόλις προ ημερών εξάλλου η Αγκυρα έδειξε ότι δεν έχει εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική. Σε περιοδεία του στα σύνορα ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στην περιοχή, ενώ είχε επαναλάβει και τον γνωστό ισχυρισμό του περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο. Είχε αναφέρει δηλαδή ξανά ότι η χώρα μας εξοπλίζει σειρά νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο – τα οποία κατά την άποψή και της Αγκυρας – θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Πάντως, η εντολή που έχει δοθεί από την κυβέρνηση εδώ και μερικές ημέρες είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση στα σύνορα ακολουθώντας το μοντέλο αντίδρασης στην κρίση του Εβρου.
Το επίπεδο επιφυλακής έχει ανέβει. Γι’ αυτό εξάλλου μετά το ΚΥΣΕΑ της 18ης Αυγούστου που συνεδρίασε για να αξιολογήσει και να αναλύσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι αρμόδιοι υπουργοί Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκαν τον Εβρο για να επιθεωρήσουν τα μέτρα επιτήρησης.
Πηγή: tanea.gr