Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή βράβευσης για την πετυχημένη εκκένωση του ΠΓΝΑ – Παρούσα η μητέρα με το βρέφος που γεννήθηκε κατά την εκκένωση

4 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι μνήμες παραμένουν νωπές και βαθιά χαραγμένες μέσα τους. Στιγμές και καταστάσεις που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Για όλους όσοι συμμετείχαν στην εκκένωση του ΠΓΝΑ η εμπειρία αυτή θα είναι πολύτιμη και οδηγός ζωής!

Τους ανθρώπους που πήραν μέρος στην διαδικασία της μεταφοράς των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της ΑΜΘ θέλησε να τιμήσει η διοίκηση του ΠΓΝΑ. Σε μια λιτή αλλά άκρως συγκινητική εκδήλωση βραβεύτηκαν όλοι εκείνοι που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν από τον εαυτό τους για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Και τα κατάφεραν όλοι τους, αφού προέβαλαν το «μαζί μπορούμε» και έκαναν το ακατόρθωτο, κατορθωτό.

Συντονισμένα και οργανωμένα με απόλυτη πειθαρχία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκκένωσαν με ασφάλεια το τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, πριν η πύρινη λαίλαπα τους απειλήσει. Κορυφαίες και μοναδικές στιγμές η μετατροπή του πλοίου σε πλωτό νοσοκομείο, η μεταφορά των νεογνών και η γέννηση ενός παιδιού μέσα στο ασθενοφόρο.

Πρωταγωνιστής με καίρια συμβολή το ΕΚΑΒ και η άψογη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης. Κανείς δεν πίστευε, ότι εν καιρώ ειρήνης θα έφτανε η στιγμή να αδειάσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο. Η εντολή του υφυπουργού υγείας εκείνο το βράδυ του Αυγούστου «ξεκινάμε» ήταν μια εντολή που κανείς δεν ήξερε πως θα εξελιχτεί. Με αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, πίστη και ψυχραιμία, ότι όλα θα πάνε καλά η εντολή αυτή ήρθε και «κούμπωσε» με την επιχειρησιακή γνώση των ειδικών.

Όλα  κύλησαν, όπως έπρεπε και από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι και τις 6 το πρωί οι 205 ασθενείς μαζί με όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, άφηναν το ΠΓΝΑ για άλλους ασφαλείς νοσηλευτικούς προορισμούς, οι οποίοι και αυτοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα σχέδιο διακομιδής και φιλοξενίας για πρώτη φορά. Όλη «μηχανή διάσωσης» αποδείχτηκε καλοκουρδισμένη, προβλέποντας κάθε απρόβλεπτο. Ανάμεσα τους 12 νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ, περιστατικά που έχρησαν άλλης μεταχείρισης και φροντίδας.

Στην τελετή βράβευσης με την παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δημήτρη Τσαλικάκη,  του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού, της περιφέρειας, του δήμου, της εκκλησίας και πολλών άλλων φορέων και κυρίως των εθελοντών οι εικόνες που παρουσιάστηκαν και τα λόγια που ειπώθηκαν επανάφεραν τις εικόνες εκείνης της πολύπλοκης και πρωτοφανούς κατάστασης , σαν μια ταινία, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, που περνά συνέχεια μπροστά από τα μάτια τους.

Η αποπνικτική κατάσταση με την Αλεξανδρούπολη να καίγεται και με αδειανό το νοσοκομείο, κανείς δεν θα ήθελε να τα ξανά ζήσει. Τόσο η μετακίνηση τους όσο και η επιστροφή τους έγινε ακριβώς, όπως είχε προβλεφθεί και τώρα όλοι μιλούν για ένα πετυχημένο «δεδικασμένο» με την προσδοκία όμως να μην επαναληφθεί. Ας είναι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το πρώτο και τελευταίο νοσοκομείο το οποίο έπρεπε υπό αυτές τις συνθήκες να εκκενωθεί, καθώς βρέθηκε σε μία «εμπόλεμη» κατάσταση.

Στην τελετή βράβευσης ξεχωριστός πρωταγωνιστής το μωράκι που γεννήθηκε μέσα στο ασθενοφόρο κατά την μεταφορά του την νύχτα της «κολάσεως» στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Η μικρούλα που «έκλεψε» την παράσταση και τα βλέμματα όλων στέλνοντας  το μήνυμα της ελπίδας, της χαράς και κυρίως της δίψας για ζωή μέσα σε κάθε δυσκολία και ότι πράγματι μπορούμε να αναγεννηθούμε μέσα από την στάχτη μας.

Μένει όμως ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι…και που αναμφισβήτητα αποτελεί την λύση στην πολυπόθητη πρόληψη, ώστε να μην χρειαστεί να εκκενωθεί ποτέ ξανά το ΠΓΝΑ…Τι πήγε στραβά, τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την εντολή, για μια δομή που δεν επιτρέπεται σε καμία συνθήκη να αδειάζει…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email