Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Σε λίγες μέρες η επίσημη παρουσίαση της Α’ φάσης του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του Έβρου από τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Τριαντόπουλο

Στα τέλη Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη φάση που αφορά στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου, καθώς φορείς, θεσμικοί και πολίτες είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον της περιοχής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Evrosmeta.gr», οι οποίες αφού πρώτα επεξεργαστούν και ελεγχθούν από το «Διάζωμα» και τον Σταυρό Μπένο θα ενσωματωθούν στον υπόλοιπο σχεδιασμό του masterplan της επιτροπής, έτσι ώστε στα τέλη Απριλίου να προχωρήσει η πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής προς την περιφέρεια ΑΜΘ.

Οι προτάσεις αυτές προήλθαν από την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του δημοσίου διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επιτροπής για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Έβρου.

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές διαφοροποιούνται από τον κατάλογο έργων και δράσεων του προγράμματος, καθώς σε αυτή τη χρονική στιγμή χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη επεξεργασία και ωρίμανσή τους (π.χ. ακριβής περιγραφή φυσικού αντικειμένου, αντιστοίχιση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προσδιορισμός δικαιούχων και χρονοδιαγράμματος). Δεδομένης, όμως, της σημασίας των προτεινόμενων αυτών έργων, καθώς απηχούν τον παλμό και τις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζεται η επεξεργασία και ωρίμανσή τους, ώστε σε επόμενη φάση τα έργα αυτά να εξειδικευτούν και να μπορέσουν να ενταχθούν στον τελικό κατάλογο.

Την παρουσίαση της πρώτης φάσης του προγράμματος θα την κάνει μέσα στις επόμενες μέρες ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Αμέσως μετά ξεκινά η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει δύο μήνες, έτσι ώστε τον Ιούλιο να γίνει η επεξεργασία αυτών των προτάσεων και η περιφέρεια ΑΜΘ με την σειρά της να τις αξιολογήσει και να τις εγκρίνει, με τελικό προορισμό τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουν οι προσκλήσεις προς υλοποίηση των έργων.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με αυτά που έχουν αναρτηθεί στην δημόσια πλατφόρμα, πως έχουν κατατεθεί 32 προτάσεις από φορείς, θεσμικούς, συλλόγους αλλά και πολίτες. Ξεχωρίζουν οι προτάσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Επιμελητηρίου Έβρου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δήμου Σουφλίου.

Μάλιστα ο δήμος Σουφλίου κυριαρχεί στην υποβολή πρότασης με 127 σελίδες. Πάντως αξίζει να επισημανθεί, ότι σε αυτήν την προσπάθεια τις περισσότερες προτάσεις έχει καταθέσει συνολικά το Σουφλί, καθώς από τις 32, οι 7 προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι από την διαδικασία αυτήν  απουσιάζουν οι υπόλοιποι δήμοι του νομού.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη