Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Σε λειτουργία ο νέος Αξονικός Τομογράφος Εξομοίωσης Ακτινοθεραπείας στο ΠΓΝΑ

Ακόμη μία θετική είδηση έρχεται από το ΠΓΝΑ και ακόμη ένα πάγιο αίτημα των καρκινοπαθών υλοποιείται, καθώς τοποθετήθηκε και ήδη μπήκε σε λειτουργία ο νέος αξονικός τομογράφος εξομοίωσης ακτινοθεραπείας. Πρόκειται γιά ένα μηχάνημα το οποίο εντάσσεται στα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και επικεντρώνεται στο σημείο που πρέπει να γίνει η θεραπεία για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς της ΑΜΘ.

Μία εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί λίγους μήνες μετά, τα εγκαίνια του κέντρου PET/CT στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αλεξανδρούπολης, αξίας 3.000.000 ευρώ, το οποίο επίσης διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα που εγκαταστάθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Και η λειτουργία του PET/CT έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη εξέταση.

Το σύστημα ακτινοθεραπείας «κεραυνοβολεί» τους καρκινικούς όγκους χωρίς παρενέργειες για τους ασθενείς. Αγώνα δρόμου για την επιβίωσή τους κάνουν καθημερινά ογκολογικοί ασθενείς στην περιφέρεια μας. Συνοδοιπόροι σε αυτόν τον αγώνα είναι οι θεράποντες ιατροί οι οποίοι μένουν στο πλευρό των ασθενών προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες τους. Φυσικά σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή τους παίζουν οι θεραπείες με νέα εξελιγμένα συστήματα ακτινοθεραπείας όπως είναι το νέο αυτό μηχάνημα το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.

Άλλωστε κοινός παρονομαστής για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς είναι η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ώστε να μην ανιχνεύονται πλέον στον οργανισμό τους. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και η διατήρηση των υγιών ιστών του οργανισμού, καθώς πολλές θεραπείες έχουν παράπλευρες επιπτώσεις. Το πρώτο στάδιο που εξασφαλίζει την ακρίβεια της ακτινοθεραπείας είναι η εξομοίωση. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνονται απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς σε θέση θεραπείας και τοποθετούνται σημεία αναφοράς στο σώμα του ασθενούς για να προσδιορίζεται επακριβώς η περιοχή που θα ακτινοβοληθεί. Όταν ολοκληρωθεί η εξομοίωση, ο γιατρός αναλύει τις απεικονιστικές εξετάσεις καθώς και άλλες ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς και σχεδιάζει αναλυτικά σε εξειδικευμένα συστήματα τη νόσο που πρέπει να καταστραφεί, καθώς και τα κρίσιμα όργανα της περιοχής του σώματος που πρέπει να προφυλαχθούν. Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της θεραπείας, συνταγογραφείται η δόση ακτινοβολίας που θα χορηγηθεί. Στη συνέχεια ο ειδικός φυσικός ιατρικής με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων υπολογισμού, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο ελέγχεται στο μηχάνημα θεραπείας πριν την εφαρμογή της ίδιας θεραπείας στον ασθενή.

Η εξωτερική ακτινοθεραπεία είναι ανώδυνη, ακριβώς όπως η λήψη μιας αξονικής τομογραφίας. Η ακτινοβολία κατευθύνεται από ένα μηχάνημα που βρίσκεται μακριά από το σώμα και είναι μια μη επεμβατική διαδικασία. Η θεραπεία πραγματοποιείται από ειδικευμένους τεχνολόγους ακτινοθεραπείας και ελέγχεται από τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο καθημερινά. Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει αναλυτικά την εξέλιξη της θεραπείας και να παρέμβει αν διαπιστώσει μεταβολές στην ανατομία του ασθενούς (π.χ. μεταβολή βάρους, ανταπόκριση βλάβης) οι οποίες επηρεάζουν το πλάνο θεραπείας».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email