Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες για τα πιλοτικά αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το καλοκαίρι οι σχετικές μελέτες που θα δώσουν ώθηση στα πρώτα αιολικά πάρκα που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη, όπως επισημαίνουν πηγές στο ypodomes.com. Πρόκειται για τα πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW που θα εγκατασταθούν ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι εν εξελίξει έρευνες αφορούν συγκεκριμένα στην πρόσκτηση ανεμολογικών δεδομένων προκειμένου να αποτυπωθεί στη μέγιστη ακρίβεια το αιολικό δυναμικό αλλά και στα βυθομετρικά δεδομένα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, με τις μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν, οι επενδυτές θα καταλήξουν στο αναλυτικό προφίλ των έργων, δηλαδή στο σημείο εγκατάστασης, το είδος αλλά και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Διευκρινίζεται πως με την ολοκλήρωση των μελετών, η οποία αναμένεται να γίνει σε περίπου δύο χρόνια, τα έργα θα τοποθετηθούν νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βόρεια – βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται έως 600 MW.

Πέρα όμως από τα πιλοτικά έργα που… τρέχουν, σε πλήρη εξέλιξη έχει υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και η ΕΔΕΥΕΠ τον σχεδιασμό για τα υπόλοιπα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Υπενθυμίζεται ότι έχει… καθυστερήσει καθώς προς το τέλος του καλοκαιριού το υπουργείο Πολιτισμού είχε πατήσει προσωρινό φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.

Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις που έγιναν, ο σχεδιασμός έχει μπει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτή τη φάση, τρέχει η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα. Μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Να σημειωθεί πως τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η αρχή, όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, αναμένεται να γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1» που θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δρομολογείται.

Ο στόχος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι 1.900 MW το 2030 και 6.200 MW το 2035.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη