Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σε υπογειοποίηση το αρδευτικό σύστημα στην “Κοιλάδα Ερυθροποτάμου”

Την έναρξη σημαντικών εργασιών στην περιοχή της «Κοιλάδας του Ερυθροποτάμου»  ανακοίνωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Βασίλης Δελησταμάτης.

Πρόκειται για το έργο της υπογειοποιησης  του αρδευτικού συστήματος της κοιλάδας ένα έργο ύψους 8,5 εκ ευρώ το οποίο ανακοίνωσε στην Κομοτηνή  και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Θράκη

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειαρχης εξηγώντας σχετικά ανέφερε ότι το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εποπτεύεται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συναντήσεις με τον ανάδοχο και  την διοίκηση του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου για τον σχετικό προγραμματισμό των εργασιών αλλά και την υπόδειξη των σημείων που θα γίνει η υπογειοποίηση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην σπορά των χωραφιών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει υπογειοποιηση μήκους 131 χιλιομέτρων σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων όπου περιλαμβάνει όλο τον κάμπο της περιοχής, ενώ οι επόμενες κινήσεις είναι να συνδεθεί το έργο στα σημεία με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις όπου θα τοποθετηθούν αναμονές από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι αγρότες .

Ο κ. Δελησταματης σε δηλώσεις του τόνισε ότι το έργο αυτό

1ον  μειώνει το κόστος χρήσης του νερού για τον παραγωγό σε σχέση με τη  σημερινή κατάσταση και

2ο συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του υδάτινου πλούτου στην περιοχή

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η νέα ΚΑΠ έχει φιλοπεριβαλλοντολογικες τάσεις το έργο αυτό ανταποκρίνεται στο έπακρο. Οι καλές καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την άμεση έναρξη των εργασιών το οποίο σύμφωνα με την σύμβαση θα πρέπει να παραδοθεί στους αγρότες  μέσα σε 18 μήνες.

«Τρέμει το φυλλοκάρδι μας για τα αναχώματα»

Αφορμής δοθείσης ο κ. Δελησταμάτης αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση των αναχωμάτων στην περιοχή μετα την καταστροφή που υπέστησαν από τις πλημμύρες του 2021.

Προς το παρόν έχει γίνει η αποκατάσταση των αναχωμάτων στις περιοχές Αβδέλλα, Βρυσικά, Πολιά και Λάδη μήκους 1 χιλιομέτρου όπως είπε, έχει γίνει ανακατασκευή αναχώματος για 500 μέτρα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπρασία για το υπόλοιπο κομμάτι του Ερυθροποτάμου .

«Ελπίζω ότι σύντομα θα ανοίξουν οι προσφορές ώστε να γίνει η συμβασιοποίηση και να ξεκινήσουν τα έργα, ώστε μέσα στο 2023 να ολοκληρωθούν οι ζημίες του 2021», κατέληξε ο κ. Δελησταμάτης.

 Κλειστή Γέφυρα Ερυθροποτάμου

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγο καιρό από τότε  που η μια εκ των δυο γεφυρών του Ερυθροποτάμου παραμένει κλειστή λόγω όπως απεφάνθηκαν οι ειδικοί στατικής ανεπάρκειας της .Μια γέφυραπου εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων σε χωριά βορειοδυτικά της πόλης καθώς και σε στρατόπεδα στην περιοχή αλλά και την σχολή Αστυφυλάκων.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου στο διάστημα αυτό γίνονται διεργασίες για τους όρους σύνταξης δημοπρασίας της μελέτης για την νέα γέφυρα που πρόκειται να χτισθεί  και όπως συμβαίνει σε ανάλογες  περιπτώσεις αυτό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη

Συμμετοχή στη 12η Ζωοτεχνία 2023  

Ο κ Δελησταμάτης το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στην 12η Ζωοτεχνία εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ΑΜ-Θ , που πραγματοποιήθηκε στις  εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες,  όπως δήλωσε, εκθέσεις στον τομέα της Κτηνοτροφίας- Πτηνοτροφίας στην ΝΑ Ευρώπη, παρουσία Βαλκανικών χωρών και μιας ομάδας από την Αίγυπτο.

Στις ημερίδες που πλαισίωσαν την έκθεση σημαντική χαρακτηρίζεται η πρώτη  συνεδρίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη νέα ΚΑΠ 2023 2027 και τις εφαρμογές της , με την συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη