Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σηροτροφία: Σε στάση αναμονής το Σουφλί

Οι εκτροφές μεταξοσκώληκα βρίσκονται στην έναρξή τους στο Σουφλί και οι νεαροί μεταξοσκώληκες βαδίζουν προς τον δεύτερο ύπνο χωρίς σημαντικά προβλήματα. «Όλες οι εκτροφές προχωρούν καλά. Στη δεδομένη φάση, κοιμούνται για μία ολόκληρη ημέρα και ξυπνάνε για τρεις ημέρες. Οι παραγωγοί τα ταΐζουν τρεις φορές ημερησίως με πολύ λεπτοκομμένα μορεόφυλλα από τον μορεώνα, ενώ φροντίζουν παράλληλα για την καθαριότητα», περιγράφει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, εξηγώντας ότι περιμένουν τον επόμενο ύπνο, ώστε να αρχίσουν οι μεταξοσκώληκες να εξελίσσονται.

Πρόκειται για το λεγόμενο «πατιρντί», περίοδο κατά την οποία τρώνε πολύ, με αποτέλεσμα οι ποσότητες φαγητού και το μέγεθος των μεταξοσκωλήκων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όλη η εκτροφή διαρκεί περίπου 40-45 ημέρες. Με την ολοκλήρωσή της, ο μεταξοσκώληκαν ανεβαίνει στα κλαδιά για να πλέξει το κουκούλι του, την αποκαλούμενη «μεταξένια φούσκα».

Από τις πρόσφατες επαφές του με σηροτρόφους, ο κ. Ράπτης διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον για τη σηροτροφία και τη μεταξουργία παραμένει, αλλά οι οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία μπορούν να παρομοιάσουν τη σηροτροφία με τον μεταξοσκώληκα, που μια κοιμάται μια ξυπνάει.

«Επικρατεί στάση αναμονής. Εκδηλώνεται ενδιαφέρον και στην πορεία σταματάει. Προστίθενται νέοι εκτροφείς, ενώ κάποιοι παλιοί αποχωρούν. Το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σηροτροφία δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς, που σχεδίαζαν να βγάλουν τα έξοδά τους».

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σηροτρόφος που δραστηριοποιείται επί τετραετία εγκαταλείπει τη σηροτροφία λόγω της καθυστέρησης πληρωμής. Το θετικό είναι ότι αρκετοί νέοι εκδηλώνουν ζωντανό ενδιαφέρον να γίνουν σηροτρόφοι. «Παρακολουθούν τη διαδικασία κοντά στους παραγωγούυς, στη συνέχεια παίρνουν κάποια κουκούλια και προσπαθιούν να μάθουν τη γλώσσα του μεταξοσκώληκα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η σηροτροφία έχει προοπτικές και προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Συνεταιρισμού Σηροτρόφων, καθώς το Σουφλί διαθέτει μορεώνες, άξιους σηροτρόφους και, βέβαια, γνωστούς μεταξουργούς.

Πηγή: ypaithros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email