Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σινιάλο με τα φώτα – Επιτρέπεται να ενημερώνω τους άλλους οδηγούς για μπλόκο;

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν τα φώτα για να ενημερώσουν αντίθετα διερχόμενους οδηγούς για ενδεχόμενο κίνδυνο ή μπλόκο της αστυνομίας. Τι προβλέπει όμως ο Κ.Ο.Κ. για αυτές τις περιπτώσεις;

Παρά το γεγονός ότι σαν λαός δεν μας χαρακτηρίζει η ομαδικότητα, δεν είναι λίγες οι φορές που μας πιάνει η καλοσύνη και προσπαθούμε να βοηθήσουμε του συνανθρώπους μας.

Στην περίπτωση μάλιστα των οδηγών, που στην πλειοψηφία τους ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και πως θα “βολευτεί” για να κάνει την “δουλειά” του, ορισμένες φορές βλέπουμε αντίθετα διερχόμενους οδηγούς να μας κάνουν σινιάλο με τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα).

Συνήθως, το σινιάλο που μας κάνουν μας ενημερώνει για την ύπαρξη μπλόκου της αστυνομίας στο ρεύμα μας, ενώ σπανιότερα μπορεί να μας “παίζουν” τα φώτα για κάποιο ατύχημα που θα συναντήσουμε στα επόμενα μέτρα.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους για μικρά χρονικά διαστήματα. Το πρόστιμο εάν σας εντοπίσουν να “παίζετε” τα φώτα στους άλλους οδηγούς είναι 80 ευρώ.

Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι η μόνη περίπτωση που μας επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ. να κάνουμε προειδοποιητικό σινιάλο με τα φώτα είναι τη νύχτα, για να αποφύγουμε την κόρνα για ευνόητους λόγους.

ΠΗΓΗ: carandmotor.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη